Vesti

Ekspres: EU nudi rešenje za sever prema Ahtisarijevom planu

Na sledećem sastanku premijera Srbije i predsednika kosovske vlade u Briselu, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izneće predlog za rešenje pitanja severa Kosova koje ne izlazi iz okvira Ahtisarijevog plana, saznaje prištinski dnevnik Ekspres.
 • 05.01.2013
 • 23:15 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 909
Ekspres: EU nudi rešenje za sever prema Ahtisarijevom planu
(Foto slobodnaevropa.org)

Izvori dnevnika kažu da će Eštonova na stolu predstaviti predlog koji ima za cilj da reši pitanje na severu pokrajine, a koji je pripremio jedan zapadni diplomata direktno uključen u proces razgovora Prištine i Beograda.

Izvori dnevnika ističu da predlog ne izlazi iz okvira predloga Ahtisarija, koji dozvoljava direktnu saradnju većinski srpskih opština sa Beogradom.

Prema tom predlogu, opštinama na severu Kosova se nudi učlanjenje u specifične evropske mehanizme koji promovišu opštinsku i regionalnu saradnju i u kojima se uglavnom učlanjuju asocijacije opština.

Takav mehanizam je Savet evropskih opština i regiona, koja je u stvari najveća organizacija lokalne i regionalne samouprave u Evropi. I Komitet regiona koji deluje u okviru EU je još jedan mehanizam lokalne samouprave, navodi prištinski list.

Ešton je najavila da će na sledećem sastanku srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu, planiranom za 17. januar, tema biti sever Kosova.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017