EK: Zemljište na Kosovu zatrovano

Poljoprivredno zemljište na Kosovu je zatrovano, a konzumiranje voća, povrća, mesa ili mlečnih proizvoda, putera i sira kojima se hrane građani Kosova može da ima smrtonosne posledice, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Foto hea.gov.ba

Obradivo poljoprivredno zemljište na Kosovu je zatrovano, pa proizvodi uzgajani na njemu mogu biti smrtonosni po građane koji se njima hrane, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije, prenosi prištinski list Ekspres.

Izveštaj Evropske komisije pod nazivom "Dalja podrška korišćenju zemljišta", završen je u januaru ove godine, a obuhvatio je istraživanje zagađenosti poljoprivrednog zemljišta pod nadzorom profesora Volfgang Spyra.

U izveštaju piše da konzumiranje voća, povrća, mesa ili mlečnih proizvoda, putera i sira može da ima smrtonosne posledice.

"Rezultati napravljenih analiza su alarmantni tako da se preporučuje da se oni verifikuju što pre i proslede na dalje ispitivanje kako bi se izbegli eventualni socijalni nemiri", piše prištinski list.

Izveštaj je potvrdio kontaminaciju poljoprivrednog zemljišta preko dozvoljenih maksimuma teškim metalima, a posebno hromom, niklom, olovom, cinkom i arsenikom. Visoka koncentracija tih zagađivača vlada na čitavom Kosovu.

"Zagađene površine koriste se za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda za lanac ishrane ljudi. Moguće je da ti proizvodi sadrže takvu koncentraciju zagađivača koja može imati negativne posledice, pa dovesti i do smrtnog ishoda", navodi se u izveštaju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane