Vesti

E. Tahiri: Saglasnost o telefonskom prefiksu

Šefica prištinske delegacije u razgovorima sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da je postignuta saglasnost da Srbija ne pravi smetnju da Kosovo dobije međunarodni telefonski prefiks.
E. Tahiri: Saglasnost o telefonskom prefiksu
Edita Tahiri (Foto arhiva KIM)

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova razgovori bili dugi i teški.

"Najvažniji napredak je da se Srbija saglasila da Kosovo ima svoj državni pozivni telefonski broj. Kada kažem da se saglasila to znači da je saglasna da se otklone smetnje koje su do sada stvarane Kosovu i da ITU Kosovu dodeli pozivni broj 383 ili 384", kazala je Tahiri.

Tahiri je navela da postoji napredak i kada je energetika u pitanju.

"Prvo, Srbija je priznala nezavisnost kosovskog sistema trasmisije električne energije (KOST). To je dobar signal da je Srbija prihvatila Atinski sporazum i zvanični stav Sekretarijata zajednice energetike da je Srbije pogazila Atinski sporazum o pitanjima transmisije energetike", rekla je Tahiri.  

U saopštenju se ističe da je srpska strana zatražila da se u oblasti telekomunikacija licencira jedan operater mobilne telelfonije na Kosovu, što je naišlo na suprostavljanje kosovske strane.

Prema kosovskim zakonima licenciranje može da se obavi jedino međunarodnim tenderom. "Mi smo izrazili spremnost da odgovorimo svakom rešenju koje je u skladu sa zakonima Kosova i evropskim principima", kazala je Tahiri.

Ona je dodala da se konačni sporazum o telekomu i energetici može postići na nivou premijera dve zemlje.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017