Vesti

Džejkobson: Izađite i glasajte

Američka ambasadorka na Kosovu, Trejsi Džejkobson, izjavila je u intervjuu KIM radiju da je zabrinuta zbog incidenata koji su se dogodili na severu kao i zbog pretnji i zastrašivanja tokom predizborne kampanje.
 • 01.11.2013
 • 00:13 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1843
Džejkobson: Izađite i glasajte
Ambasadorka SAD-a na Kosovu Trejsi En Dzejkobson (Foto KIM)

Ambasadorka Džejkobson očekuje da će izbori na Kosovu biti uspešni i da će proteći u mirnoj atmosferi jer je to, kako je kazala, “važno za nastavak evropskih perspektiva obe zemlje”.
Džejkobsonova je u intervjuu KIM radiju i TV Centar naglasila da predstojeći lokalni izbori na Kosovu označavaju “početak nove ere”.

“Ovo je prvi put da će izbori biti održani na celoj teritoriji Kosova u isto vreme. Ovo su prvi izbori od okončanja nadgledane nezavisnosti. To su prvi izbori od kada je Kosovo formalno počelo da pregovara o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom”, podsetila je ona.

Ističući da često ima neočekivanih problema na Kosovu ona je izrazila uverenje da će, kako je kazala, “obe strane biti u stanju da krenu napred i da će izbori u nedelju biti uspešni”.

Američka ambasadorka je istakla važnost izlaska Srba na ove izbore, posebno na severu Kosova.

“Ovo je zaista prva prilika da građani mogu da izaberu svoje rukovodstvo. Mislim da je cela zemlja spremna da krene napred, u smislu ekonomskog razvoja, po pitanju integracija u evropske strukture, a sve to će zahtevati uspešne izbore. Ali, posle tih izbora, ljudi na severu, po prvi put će imati predstavnike koje su sami izabrali. Oni imaju mogućnost da biraju ljude koje poznaju”, rekla je američka ambasadorka na Kosovu ocenjujući “dobrim” poruke premijera i vicepremijera Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića.

Govoreći o Zajednici srpskih opština Trejsi Džejkobson je u intervjuu KIM radiju i TV Centar navela da je nezahvalno govoriti o rokovima za njeno formiranje ali je izrazila očekivanje da će od Zajednice srpskih opština svi imati koristi.

“Mislim da bi to bilo dobro sredstvo kojim bi izabrani lideri mogli da kolektivno ostvaruju svoje opštinske odgovornosti, i da koordiniraju i razmenjuju najbolje stavove u pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su zdravstvo, obrazovanje, urbano i ruralno planiranje, privredni razvoj. U skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, Zajednica kao što je ova, takođe može da ima odnos saradnje i sa drugim zemljama, na primer, u ovom slučaju, sa Srbijom”.

Džejkobsonova je kazala da bi “parlamentarni izbori tokom narednog proleća bili greška, jer izborna reforma nije završena”.

“Treba nam bar šest meseci nakon završetka izborne reforme pre nego što se izbori mogu održati. Dakle, ako Kosovo želi da ima izbore koje će priznati međunarodna zajednica, i sasvim iskreno, sami građani, politički lideri treba da donose odluke o izbornoj reformi, a zatim da imaju izbore šest meseci kasnije. To je nešto o čemu sam razgovarala sa političkim liderima nedavno, tokom ove nedelje, i mislim da je to nešto što ćemo nastaviti da sledimo i da podstičemo u narednim nedeljama”.

Ona je naglasila da najveći izazov za Srbe na Kosovu nakon lokalnih izbora ostaje ekonomski ravoj.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017