Vesti

DSS: Protiv uspostavljanja granice

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i šef poslaničkog kluba DSS Slobodan Samardžić potpisaće danas u Kosovskoj Mitrovici proglas ’’Srbija je ugrožena’’.
 • 03.12.2012
 • 18:07 h > 18:10 h
 • izvor: B92
 • komentara:
 • pregleda: 1485
DSS: Protiv uspostavljanja granice
Slobodan Samardžić (Foto novosti.rs)

Kako se naveo portparol DSS Petar Petković, ta stranka se najodlučnije protivi uspostavljanju granice između Srbije i Kosova.

"U narednim danima, kada se lomi sudbina srpskog naroda i države Srbije, poslanici DSS biće uz svoj srpski narod na Kosovu, pružajući mu podršku u poštovanju Ustava i odbrani neotuđivog prava da pripada Srbiji", kazao je portparol DSS Petar Petković.

On je istakao da je od istorijskog značaja da se Ustavni sud što pre izjasni o uspostavljanju te granice, jer, kako je naveo, Srbija sama sa sobom ne može da uspostavi granicu.

Potpredsednik DSS i šef poslaničkog kluba te stranke Slobodan Samardžić potpisace danas u Kosovskoj Mitrovici proglas DSS "Srbija je ugrozena".

Predsednik DSS Vojislav Koštunica je nedavno predstavio taj proglas i istakao da je DSS izašla u javnost sa tim jer je uverena da put evropskih integracija dodvodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije, njeno unutrašnje uređenje, ustavni poredak, privredni oporavak i privredni razvoj zemlje i same istorijske i duhovne temelje srpskog naroda i srpske države.
Potpredsednik DSS Miloš Aligrudić izjavio je da se Srbija kreće u pogrešnom pravcu, da ide stranputicom i da ljudi koji su je vodili do sada "ne pomažu da ona stane na noge".

Aligrudić je u Novom Sadu na akciji potpisivanja proglasa "Srbija je ugrožena", koju je organizovao Gradski odbor DSS-a Novi Sad kazao novinarima da su "skandalozne presude suda u Hagu" neposredan povod što se potpisivanje proglasa organizuje baš sada i da te odluke na najbolji način pokazuju svu pogrešnost politike "bezglavog jurenja za Evropskom unijom".

"Neverovatno je i neobjašnjivo toliko insistiranje na ulasku u Evropsku uniju po svaku cenu, iako taj ulazak u EU ni izbliza nije ekonomski opravdan kao što je bio pre desetak godina", rekao je Aligrudić, dodajući da su uslovi za ulazak Srbije u EU paravan iza kog se kriju nove ucene prema Srbiji.

Potpredsednik DSS-a je istakao da je Srbija ugrožena od strane onih koji žele da otmu deo njene teritorije, koji ne žele da se Srbija razvija u ozbiljnu državu koja treba da bude lider na Balkanu, već "žele da srpska ekonomija posustane da bi morali da zavisimo od tuđe milostinje".

"Proglas je poslednje zvono na uzbunu za opstanak Srbije, za buđenje razuma. Srbija treba da potpisuje ugovore sa zemljama koje joj žele dobro, a ne da bezuslovno juri ka EU", naglasio je Aligrudić, dodajući i da među članicama EU ima dosta država koje zaista imaju prijateljski odnos.

Proglas DSS-a "Srbija je ugrožena" potpisalo je više stotina građana, a aktivisti te stranke su ispred pultova na centralnom gradskom trgu razvili veliki transparent "Kosovo je Srbija - Futog".Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018