Vesti
Društvo

Zvečan: Bazar za Darijino i Natašino srećno i bezbrižno detinjstvo

Humanitarni bazar sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović i Nataše Stojanović održan je danas na platou ispred Pošte u Zvečanu.
Zvečan: Bazar za Darijino i Natašino srećno i bezbrižno detinjstvo
Sa humanitarnog bazara (Foto RKP)

Dečje igračke, slatkiši i slaniši, vina, ukrasi, knjige, baloni i vaučeri - sve to bilo je izloženo na mnogobrojnim štandovima humanitarnog bazara.

Cilj organizovanja ovog događaja je da se omogući Dariji i Nataši da imaju srećno i bezbrižno detinjstvo, kazala je za Radio Kontakt Plus Aleksandra Milić Ćirković, jedna od organizatora.

„I jedna i druga devojčica boluju od izuzetno teških bolesti, imaju više dijagnoza... Hoćemo da im olakšamo životnu borbu, jer je potrebno mnogo novca… Troškovi lečenja, putovanja, smeštaj, lekovi - sve to mnogo košta i naš cilj je da pokušamo da doprinesemo i pomognemo im“, dodala je Milić Ćirković.

Nataša Stojanović (3) je iz sela Bosce, u opštini Kosovska Kamenica. Ima dečju paralizu, urođenu srčanu manu, napade gušenja, anemiju, strabizam, hipotoniju mišića, ne sedi, ne hoda, ne govori... Ispoljava alergiju na većinu namirnica i jede samo kašastu hranu. Nema čak ni kolica koja bi joj omogućila da se kreće.

„Nataša je nedavno postala korisnik fondacije ’Budi human’ i za nju su tek počela da se prikupljaju sredstva. Nikada nije bila u prilici da se podvrgne bilo kakvim tretmanima ili rehabilitaciji, zato što je iz istočnog dela Kosova, gde za nju ne postoji mogućnost lečenja“, kazala je Milić Ćirković.

Darija Antović iz Zvečana, boluje od cerebralne paralize i epilepsije, a da bi bila podvrgnuta neophodnim hirurškim intervencijama i fizikalnoj rehabilitaciji, potreban je novac koji nažalost Darijini roditelji samostalno ne mogu da prikupe.

„Darija je već imala jednu operaciju, sad 31. januara putuje i ide na još jednu. Njen napredak je vidljiv i u kontaktu sam sa njenim ocem“.

Prema rečima organizatora, bazar su pomogli restoran "M" u Zvečanu, zdravstveno-turistički centar "Rajska banja", dr Suzana Galjak, mnogobrojni privrednici…

Opština Zvečan je danas uplatila po 50.000 dinara na račune devojčica, rekla je Milić Ćirković.

„Naše malo zaista nekome znači mnogo i hajde da zajedničkim snagama pomognemo ovim devojčicama da imaju srećno i bezbrižno detinjstvo“, poručila je Aleksandra.

Akcija je trajala od 10 do 16 časova.Ostale vesti

Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021
Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021