Vesti
Društvo

Zvaničnici čestitali Svetski dan Roma

Predstavnici kosovskih institucija i srpski politički prestavnici čestitali su pripadnicima romske nacionalnosti Svetski dan Roma.
Zvaničnici čestitali Svetski dan Roma
Ilustracija (Foto Nezavisne novine)

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je podsetio da je Ministarstvo koje vodi godinama unazad posvećeno radilo na unapređenju uslova života Roma na Кosovu, ali i njihovog uključivanja u društvo.

„Romima koji žive na Кosovu je potrebno posvetiti sistematsku i institucionalnu pažnju po pitanju povratka, socijalne sigurnosti, zdravstvene zaštite, dobijanja ličnih dokumenata, obrazovanja i ravnopravnog uključivanja u sve društvene tokove. Sistem u celini, ali i sve institucije pojedinačno moraju u tom pogledu obezbediti jednake šanse za sve“, ističe u svojoj čestitki ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je povodom Dana Roma istako da su Romi i dalje socijalno i politički diskrimisani, kao i srpski narod, i vrlo često su žrtve nasilja i zanemaravinja.

„Ovaj dan je ustanovljen da bi se na međunarodnom nivou ukazalo na težak položaj romske zajednice u svetu i da bi se svi podstakli da rade na unapređivanju njihovog položaja. Država Srbija čini sve da iskoreni svaki oblik diskriminacije i marginalizacije Roma i da omogući njihovo uključivanje u sve segmente društvenih delatnosti“, istakao je Đurić.

Direktor Kancelarije za pitanja zajednica pri kancelariji premijera Kosova Nenad Rašić je svim Romima poželeo dobro zdravlje, sigurnost i bezbednost.

“Želim da vas jos jednom podsetim da niste sami, da ce Vlada Kosova učiniti sve da vam pomogne da ove teške dane za sve nas, zajedničkim snagama pretvorimo u naše pobede, u našu deklaraciju života i slobode. Podsećam da je u ekonomskom paketu Vlade Kosova izričitim merama naglašeno da ćemo se starati o najugroženijim zajednicama i grupacijama na Kosovu. Samim tim, zajedno ćemo se starati o našim sunarodnicima Romima”, navodi se u čestitki Nenada Rašića.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je istakao da se mora učiniti sve kako bi se “predrasude prilikom školovanja, zapošljavanja, zdravstvene nege i rešavanja problema stanovanja Roma eliminisale”.

"Želim da ovaj praznik svi pripadnici romske nacionalne zajednice provedu u krugu porodice, kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje celog društva. Verujem da ćemo zajedničkim delovanjem u vremenu koje sledi postići još bolje rezultate", istakao je Popović u čestitki.Ostale vesti

Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023
Vladika Teodosije u Orahovcu: Crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama i tenzijom povodom celokupne situacije na Kosovu.

  • 31.05.2023
Porfirije: Srbi na Kosovu imaju pravo da na svojoj zemlji žive u miru sa drugima
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je srpski narod na Kosovu ima i potrebu i pravo da živi na svojoj zemlji u miru i međusobnom razumevanju sa drugima.
  • 30.05.2023
SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023
Zubin Potok: Meštani se razišli, novo okupljanje sutra
Meštani Zubinog Potoka koji su bili okupljeni ispred lokalne samouprave u ovom mestu su se razišli, potvrdio je za Kim radio predsednik GI "Za Zubin Potok" Milija Biševac.
  • 29.05.2023