Vesti
Društvo

Zurof: Ruganje žrtvama nacista

Direktor izraelskog Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je da inicijativa da se oda počast odanom saradniku nacista Džaferu Devi predstavlja ruganje žrtvama.
Zurof: Ruganje žrtvama nacista
Efraim Zurof (Foto Petri Krohn, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons)

Zurof je povodom projekta obnove kuće Džafera Deve naveo za Kosovo onlajn da je on bio odani saradnik nacista, odgovoran za ubistvo desetina antifašista u Tirani 1944. godine, za regrutovanje kosovskih Albanaca u odrede “Waffen-SS”, kao i da je nastojao da se izvrši genocid nad Slovenima na Kosovu.

“Hvala što ste me upozorili na ovaj apsolutno šokantan projekat UNDP-a i Evropske unijeSutra planiram da napišem snažno protestno pismo ambasadoru EU u Izraelu i ambasadorki EU zaduženoj za borbu protiv antisemitizma Katerini fon Šnurbajn”, rekao je Zurof.

Evropska unija i UNDP, zajedno sa kosovskim Ministarstvom kulture, omladine i sporta, počeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitroviici, a objasnili su da je cilj da taj projekat "doprinese stabilnosti i miru“.

Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022