Vesti
Društvo

Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom

Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Ilustracija (Foto KoSSev, privatna arhiva)

U više navrata obraćali su se nadležnima, koji su, kako tvrde, uzaludno obećavali da će problem biti rešen. A da li će i kada, portal KoSSev nije uspeo da sazna ni u Opštini Zubin Potok uprkos višednevnim pokušajima. Da meštani sela Kovače godinama vode bitku sa naponom potvrdili su i iz Elektrodistribucije, uz naznaku da je ova institucija uradila sve ono što je u njenoj moći da se problem reši.

Više od 20 godina meštani sela Kovače žive bez šporeta, bojlera, frižidera i ostalih osnovnih kućnih aparata.

Apeluju da se njihov problem slabog napona električne energije konačno reši, kazala je za portal KoSSev meštanka Jovana Tomović.

"Mi i u letnjem periodu koristimo šporet na drva, jer na njemu kuvamo. Hranu ne držimo u frižideru, jer se kvari", dodala je.

Istakla je da meštani sela Kovače ne zahtevaju ništa više od toga do da im se obezbede osnovni uslovi za život u XXI veku.

"Apeluju da sela treba da opstanu, a mi nemamo osnovne uslove za život - u ovom slučaju je to struja. Evo ja imam 28 godina, ne mogu ni fen za kosu da uključim. Veš sa majkom perem na jezeru", navela je ona.

Problem koji takođe muči stanovnike sela Kovače jeste i to što se kablovi za struju koji vode ka selu ne nalaze na banderama, već svuda po šumi - upleteni u drveće i granje.

Osim što je ugrožena bezbednost meštana, prema rečima Tomović, neretko se desi da u slučaju jakog vetra dođe do nestanka struje.

Ona je naglasila da su njene komšije u više navrata slale zahteve, molbe i apele nadležnima u ovoj opštini da se njihov problem, kako slabe struje, tako i žica upletenih u uraslo granje - konačno reši.

Međutim, Tomović je navela da je odgovor lokalnih vlasti bio da, usled udaljenosti sela ne mogu da ih direktno povežu na glavni trafo, usled čega je pre par godina izgrađen novi koji je namenjen upravo za selo Kovače.

Ipak, kako bi se kuće povezale na ovaj trafo, potrebni su novi kablovi i betonski stubovi.

Tomović je kazala da su im iz Elektrodistribucije predlagali da se obrate Opštini.

"Mi smo pisali Opštini Zubin Potok zahtev za to, ali ni od toga nije bilo ništa. U neposrednoj blizini trafoa sad su napravljene vikendice, koje su se u međuvremenu povezale na njega. Nama i dalje ništa", istakla je Tomović.

Opština ili meštani da obezbede kabl - problem bi bio rešen za pet dana

Da je struja u ovom selu od 1999. godine problem, potvrdio je za portal KoSSev i šef radne jedinice Elektrodistribucije u Zubinom Potoku, Bane Sovrlić.

On je kazao da su istiniti navodi meštana da su kablovi i žice u jako lošem stanju i da je Elektrodistribucija pre par godina izgradila novi namenski trafo.

Međutim, prema njegovim rečima, zbog lošeg terena nemoguće je mehanizacijom prići bliže selu.

"Distribucija je izgradila novu trafo stanicu na udaljenosti od 500 do 600 metara od sela Kovače. Ona je puštena u funkciju i mi smo poterali neke stubove. Ono što treba, a što mi nemamo, jeste kabal u toj dužini na koji bi moglo da se priključi celo selo", rekao je Sovrlić.

Naglasio je da je to jedino rešenje, te da bi, kada bi se obezbedio kabal, monteri rešili problem i prikačili selo na novu trafo stanicu za nekoliko dana.

Sovrlić je potvrdio da su se meštani ovog sela obraćali Elektrodistribuciji, te da im je on objasnio da kabal moraju da obezbede sami ili da zahtev proslede Opštini.

Izostao odgovor gradonačelnika Zubinog Potoka

S obzirom na to da su stanovnici sela Kovače, prema njihovom svedočenju, taj zahtev još pre tri godine poslali Opštini, pokušali smo da stupimo u kontakt sa gradonačelnikom Zubinog Potoka, Srđanom Vulovićem, kako bi nam objasnio šta je "zapelo" sa strujom u ovom mestu.

U telefonskom razgovoru sa Vulovićem, došlo je do prekida veze, odmah nakon što se novinarka portala KoSSev predstavila i rekla za koji medij radi.

Gradonačelnik Zubinog Potoka se potom nije javljao na pozive redakcije.

Novinarka se obratila Vuloviću i putem aplikacije Viber, kao i na sajtu ezubinpotok.com, uz pomoć servisa kojim su se nevladine organizacije i donatori hvalili da je njegovim stavljanjem u funkciju povećana transparentnost opština.

Međutim, uprkos tome što su pitanja poslata još u utorak, odgovor do objavljivanja vesti nije stigao.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022