Vesti
Društvo

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari

U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
Novinarski trening u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kim)

Dvadesetak novinara pomenutih redakcija prisustvuje treningu. Predavač, novinar i direktor agencije FoNet Zoran Sekulić ukazao je mladim kolegama na neophodno potrebnu objektivnost u radu.

"Vi možete da slažete ili ne slažete sa trenutnom vlašću, ali novinarska etika, principi, kodeksi medija u kom radite od novinara zahtevaju da budu objektivni i neopredeljeni", rekao je Sekulić.

"Osnovni principi novinarstva su ostali isti, promenjene su platforme i načini učenja. Danas su svi izvor vesti, ali nisu svi novinari. Ne trkajmo se u brzini objavljivanja vesti, već u kredibilitetu", kaže Sekulić koji se novinarstvom bavi skoro četiri decenije.

On je istakao da zanatska pravila i etika omogućavaju da profesija bude kredibilna.

"Novinarski put mora postepeno da se prelazi, da se stalno uči, od početka do sazrevanja u poslu, od pisanja vesti do pisanja kolumni", rekao je Sekulić i podsetio da novinari ne treba da stenografišu, već moraju da razlikuju bitne od nebitnih stvari i prepoznaju vesti od javnog interesa. Ostale vesti

Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021
Ugljare: Dom zdravlja u novim prostorijama nakon skoro dve decenije
Nakon više od 17 godina koliko je bio smešten u privatnoj kući u Ugljaru, Dom zdravlja Kosovo Polje je početkom oktobra počeo sa radom u novom objektu. 
  • 26.11.2021
Dan zastave Albanije neradni dan na Kosovu
Kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da Dan zastave Albanije, 28. novembar, bude neradni dan, iako nije na spisku zvaničnih praznika na Kosovu.
  • 26.11.2021
Crkva brvnara u Goraždevcu, dragocena za meštane, vredna za istoriju

Jedna od nastarijih crkava brvnara na Balkanu nalazi se u Goraždevcu i oživi jednom godišnje kada se obeležava dan Svetog Jeremije proroka čije ime nosi.

  • 26.11.2021