Vesti
Društvo

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari

U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
Novinarski trening u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kim)

Dvadesetak novinara pomenutih redakcija prisustvuje treningu. Predavač, novinar i direktor agencije FoNet Zoran Sekulić ukazao je mladim kolegama na neophodno potrebnu objektivnost u radu.

"Vi možete da slažete ili ne slažete sa trenutnom vlašću, ali novinarska etika, principi, kodeksi medija u kom radite od novinara zahtevaju da budu objektivni i neopredeljeni", rekao je Sekulić.

"Osnovni principi novinarstva su ostali isti, promenjene su platforme i načini učenja. Danas su svi izvor vesti, ali nisu svi novinari. Ne trkajmo se u brzini objavljivanja vesti, već u kredibilitetu", kaže Sekulić koji se novinarstvom bavi skoro četiri decenije.

On je istakao da zanatska pravila i etika omogućavaju da profesija bude kredibilna.

"Novinarski put mora postepeno da se prelazi, da se stalno uči, od početka do sazrevanja u poslu, od pisanja vesti do pisanja kolumni", rekao je Sekulić i podsetio da novinari ne treba da stenografišu, već moraju da razlikuju bitne od nebitnih stvari i prepoznaju vesti od javnog interesa. Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022