Vesti
Društvo

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari

U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
Novinarski trening u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kim)

Dvadesetak novinara pomenutih redakcija prisustvuje treningu. Predavač, novinar i direktor agencije FoNet Zoran Sekulić ukazao je mladim kolegama na neophodno potrebnu objektivnost u radu.

"Vi možete da slažete ili ne slažete sa trenutnom vlašću, ali novinarska etika, principi, kodeksi medija u kom radite od novinara zahtevaju da budu objektivni i neopredeljeni", rekao je Sekulić.

"Osnovni principi novinarstva su ostali isti, promenjene su platforme i načini učenja. Danas su svi izvor vesti, ali nisu svi novinari. Ne trkajmo se u brzini objavljivanja vesti, već u kredibilitetu", kaže Sekulić koji se novinarstvom bavi skoro četiri decenije.

On je istakao da zanatska pravila i etika omogućavaju da profesija bude kredibilna.

"Novinarski put mora postepeno da se prelazi, da se stalno uči, od početka do sazrevanja u poslu, od pisanja vesti do pisanja kolumni", rekao je Sekulić i podsetio da novinari ne treba da stenografišu, već moraju da razlikuju bitne od nebitnih stvari i prepoznaju vesti od javnog interesa. Ostale vesti

Štrajk u RTV Gračanica: Kosovski dodatak, veće plate i bolji uslovi za rad
Grupa od 22 zaposlenih u RTV Gračanica koji pripada Javnom preduzeću „Mreža Most“ započelo je štrajk glađu. Medijski radnici traže takozvani "kosovski dodatak" na postojeće plate ali i novu opremu i bolje uslove rada. Danas ih je u Gračanici posetio predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević.
  • 29.11.2022
“Porodice kindapovanih i nestalih diskriminisane i bez odgovora”
Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM organizovali su u Gračanici sastanak kako bi razgovarali o zastoju u rešavanju problema nestalih lica. Poziv je upućen Kancelariji za nestala lica Vlade Kosova i Britanskoj ambasadi, ali se njihovi predstavnici nisu odazvali. 
  • 29.11.2022
Porast dezinformacija u digitalnom svetu

Rastom uticaja drušvenih mreža ali i otvranjem velikog broja portala raste i broj informacija ali i dezinformacija. Na „Konferenciji informacije identiteta“ (DISICON) u Prištini novinari su govorili o potencijalnim oblastima koje trebaju intervencije. „Nažalost ljudi često biraju informacije u odnosu na nacionalnu pripadnost pa tako i biraju dezinformacije po svom nahođenju“, kazao je direktor Radija Kim Isak Vorgučić.

  • 29.11.2022
EFJ: Ubistva novinara na Kosovu nisu rešena zbog nedostatka saradnje
Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres ocenio je da je nedostatak saradnje "Srbije, Kosova i Albanije" glavni problem u identifikovanju odgovornih za 19 ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.
  • 28.11.2022
Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022