Vesti
Društvo

Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće

Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević (Foto Kim)

Uslovi u kojima Zoran trenutno živi sa svojom suprugom Vesnom su veoma loši. Letnja kuhinja u kojoj su popucali zidovi, krov koji prokišnjava, bez dovoljno nameštaja i kupatila nije adekvatna za stanovanje ovo dvoje starijih i bolesnih meštana Gračanice.

Kuća u kojoj su prethodno živeli je srušena, a predsednik PO Prištine Ljubinko Karadćić i tadašnji predsednik PO Suva Reka Branimir Stojanović su obećali da će pomoći da se izgradi nova. Obećanja su stizala i od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a Zorana su posećivali i predstavnici Opštine Gračanica i Ministarstva za zajednice i povratak. I još uvek ništa.

"Ne znam šta će da bude, evo sad idem kod Bibija, kod moga predsednika (Ljubinka Karadžića, predsednika Privremenog organa opštine Priština). Ja sam njihov radnik 44 godine i idem kod njega da vidim šta će da mi kaže, pa da idem i kod Ljilje (Šubarić) najzad", kaže Zoran za RTV Kim.

Na pitanje kako će dočekati zimu u trošnoj kući koja prokišnjava, Zoran odgovara:

"Šta da radimo!? Drva smo obezbedili, ali prokišnjava, pritisnuće nas krov koji je propao. I dalje spavam na klupi. Nema ni prostorija, nema ništa", objašnjava on.

Đorđević kaže da je nedavno poslao pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem traži pomoć.

"Poslao sam i sliike gde se vide ruševine, sve ono što je bilo, sve sam poslao, ali nema da mi odgovori. Išao bih do njega, ali kako kad imam bolesnu ženu. Ona je invalid, a i ja sam oboleo", rekao je on.

Nakon reportaže o porodici Đorđević koju je RTV Kim objavila krajem avgusta, oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističući da se "Zoran nalazi na spisku prioriteta za dodelu građevinskog materijala" i da će isporuka uskoro biti realizovana.

Od tada su prošla gotovo dva meseca, a Zoran nije dobio obećani materijal.Ostale vesti

Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021
Ugljare: Dom zdravlja u novim prostorijama nakon skoro dve decenije
Nakon više od 17 godina koliko je bio smešten u privatnoj kući u Ugljaru, Dom zdravlja Kosovo Polje je početkom oktobra počeo sa radom u novom objektu. 
  • 26.11.2021
Dan zastave Albanije neradni dan na Kosovu
Kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da Dan zastave Albanije, 28. novembar, bude neradni dan, iako nije na spisku zvaničnih praznika na Kosovu.
  • 26.11.2021
Crkva brvnara u Goraždevcu, dragocena za meštane, vredna za istoriju

Jedna od nastarijih crkava brvnara na Balkanu nalazi se u Goraždevcu i oživi jednom godišnje kada se obeležava dan Svetog Jeremije proroka čije ime nosi.

  • 26.11.2021