Vesti
Društvo

Zogiani: Vlada privremeno obustavlja izgradnju mini hidroelektrana

Zamenik ministra za infrastrukturu i životnu sredinu Avni Zogiani najavio je privremenu obustavu radova na izgradnji mini hidroelektrana i prekid izdavanja novih dozvola, prenosi Koha.
Zogiani: Vlada privremeno obustavlja izgradnju mini hidroelektrana
Izgradnja mini hidroelektrana u Donjoj Bitinji (Foto)

Zogiani je u intervjuu za KTV istakao da je prethodna vlada izdala dozvole ne pridržavajući se zakona, priznajući da je kompanija "KelKos" iz Dečana nanela veliku štetu okolini.

On je u utorak boravio u selu Donja Bitinja kod Štrpca, gde se gradi mini hidroelektrana, a nakon te posete kompanija "Matkos Group HC VIKA" najavila je da će ići na londonsku arbitražu ako Kosovo nastavi da uzrokuje prepreke energetskim ulaganjima.

Njegova poseta Donjoj Bitinji kod Štrpca ulila je nadu kod stanovnika opštine Dečani, gde rade tri mini hidroelektrane.

Ipak, civilno društvo je skeptično da se može postići nešto pozitivno u pogledu zaustavljanja mini hidroelektrana u Dečanskim planinama, navodi Koha.

Vlada Kosova je u sredu imenovala sekretara Ministarstva za infrastrukturu i životnu sredinu Izedina Bitićija, umesto Arbena Čitakua.

Čitaku, koji je dugi niz godina bio sekretar u Ministarstvu životne sredine, izdao je sve sporne dozvole za izgradnju mini hidroelektrana na Kosovu.

Meštani sela Donja Bitinja u opštini Štrpce ponovo su u sredu organizovali protest kako bi se usprotivili izgradnji mini hidroelektrane duž reke Lepenac.

Širom Kosova rade 14 mini hidroelektrana i 21 drugih koji su u različitim fazama izgradnje, podseća Koha.Ostale vesti

Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020
Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020