Vesti
Društvo

Zlostavljanje ili politički progon?

Profesorka Ekonomsko-trgovinske škole iz Lapljeg Sela Jasmina Kovačević optužila je kolegu Živorada Lazića za zlostavljanje. Dok Lazić tvrdi da optužbe imaju političku pozadinu, profesorka Kovačević i direktorka škole Dragica Mitić nisu želele javno da govore o detaljima ovog slučaja jer je, kako kažu, postupak za utvrđivanje odgovornosti u toku.
Zlostavljanje ili politički progon?
Zgrada u kojoj je smeštena Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu (Foto Kim)

Profesoru prava u Ekonomskoj školi u Lapljem Selu Živoradu Laziću na kućnu adresu stiglo je obaveštenje da je protiv njega pokrenut postupak zbog, kako se navodi, zlostavljanja profesorke prava u istoj školi Jasmine Kovačević.

Direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić i profesorka Jasmina Kovačević su u neformalnom razgovoru za RTV Kim kazale da se pod terminom “zlostavljanje“ koji je naveden u odluci za pokretanje postupka podrazumeva “verbalni sukob“. Kažu da više detalja ne mogu da iznose jer je postupak protiv Živorada Lazića u toku.

Sa druge strane, profesor Lazić tvrdi da ove optužbe imaju političku pozadinu, jer je, kako navodi, direktorka Dragica Mitić “postavljena po političkoj liniji i svojim političkim mentorima mora da pravda svoje političko postojanje i izbor“.

“Njihovi politički mentori su Vladeta Kostić i Ljubinko Karadžić. Oni su se našli povređeni jer sam ja, učestvujući na jednoj debati, pitao Ljubinka Karadžića ’kako te nije sramota da primaš dve plate kada znamo da ovde narod jedva preživljava, da pojedini ljudi nemaju od čega da žive’“, rekao je Lazić koji je i potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma.

On takođe tvrdi i da se na platnom spisku kosovskih institucija nalaze i direktorka Mitić i profesorka Kovačević.

“To je taj problem. Ja sam došao do tih spiskova, a one ne žele da se to sazna, žele da se to sakrije i one bukvalno ’kidišu’ na mene pišući sve i svašta, da sam ja zlostavljač. Ako sam ja zlostavljač, ja ne bih smeo da radim u školi, ne bih smeo da radim sa decom“, objašnjava Lazić.

“Ja sam politička smetnja i ona sada ne bira sredstva kako bi mene okarakterisala kao zlostavljača. Ja radim 30 godina i dok su drugi bili direktori u školi nisam imao ni jednu prijavu“, dodaje Lazić.

On ističe da sa profesorkom Kovačević nije bio ni u kakvom sukobu, te da za poslednje dve godine nisu razmenili ni ’Dobar dan’.

“Jedino prošle godine kada je vršena raspodela časova, ja sam joj u jednom trenutku rekao ’sram te bilo’ i na tome se završilo. Pitam se o kakvom se zlostavljanju ovde radi“, kaže Lazić.

Protiv Lazića je prošle godine vođen i disciplinski postupak.

“Prošle godine sam bio kažnjen tako što mi je tri meseca skidano po 20 odsto od plate zbog toga što mi je direktorka Mitić dala 18 časova. Ja nisam hteo da držim toliko časova, pa sam ih ustupio koleginici koja nije ispunjavala normu. Ja sam iz ljudskih razloga ustupio te časove koleginici. Ti časovi su održani“, tvrdi Lazić.Ostale vesti

Dimkić: Isticanje vode sa jalovišta nije uzrokovalo zagađenje Ibra
Isticanje otpadnih voda sa jalovišta flotacije Kopaonik-Leposavić, Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata (RMHK) Trepča od pre nekoliko dana, prema analizama stručnih službi, nije uticalo na kvalitet reke Ibar. Takođe, izvršena je sanacija oštećenog dela, radi se na dodatnom ojačavanju i za dva do tri dana očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji u Leposaviću, saopštio je danas generalni direktor Trepče Jovan Dimkić.
  • 21.01.2021
Predstavljeni prioriteti švedskog predsedavanja Oebs-om

Švedska ambasadorka Karin Hernmark i vršilac dužnosti šefa Misije Oebs-a na Kosovu Kilian Vahl predstavili su danas u Prištini prioritete švedskog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju za 2021. godinu.

  • 21.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021