Vesti
Društvo

Zlatna medalja za gimnazijalce iz Kosovske Kamenice

Učenici trećeg razreda gimnazije iz Kosovske Kamenice osvojili su prvo mesto i zlatnu medalju na četvrtom Međunarodnom "Brinfiniti" takmičenju, održanom u Beogradu, u "STEAM obrazovanju".
Zlatna medalja za gimnazijalce iz Kosovske Kamenice
Učenici trećeg razreda gimnazije (Foto FejsbukGimnazija Kosovska Kamenica)

Jovana Pešić, Jelena Savić, Marija Stoiljković i Veselj Saljiji čine pobedničku ekipu, za koju nije postojao ni jedan nerešiv problem.

"Nakon rešavanja određenih zadataka u vezi sa detektovanjem problema i rešavanjem zagonetki, brzo smo ušli u sledeći krug takmičenja gde su učenici rešavali probleme iz ekonomije, matematike i umetnosti. Zahvaljujući znanju uspeli da se plasiraju u polufinale", pojasnio je detalje takmičenja profesor Slobodan Miljković, mentor ekipe iz Kosovske Kamenice.

U finalnom delu takmičenja ekipa kameničke Gimnazije, kao motiv za svoj zadatak iskoristila je objekat "Plutonijum" u Briselu.

"Osavremenili su ideju i umesto kugli stavljali staklene sfere unutar kojih su osmislili postavljanje solarnih traka čime su objekat učinili ekološki održivim i ekonomski isplativim. Ova kreativna ideja je odlučila da od žirija dobiju najveći broj poena", ispričao je Miljković.

Direktor Gimnazije u Kosovskoj Kamenici Ivan Arsić ponosan je na učenike i nastavnike svoje škole, citira Erazma Roterdamskog da "najveća nada svake zemlje leži u primerenom školovanju mladih." To nas podstiče da razmislimo o čemu možemo da se nadamo u obrazovanju mladih.

"Da nada itekako postoji, ojačali su naši učenici koji su kao prvoplasirana ekipa dokazali da Gimnazija u Kosovskoj Kamenici podstiče učenike da rešavaju problem, bez puke reprodukcije naučenog", rekao je Arsić.

"STEAM obrazovanje" ima za cilj promociju i objedinjavanje nauke, tehnologije, inženjerstva, matematike i umetnosti.

Učenici koji prilaze ovom vidu obrazovanja ne usvajaju samo znanje već upotrebom naučenog dolaze do rešavanja problema jer se, napominju u kameničkoj Gimnaziji, istraživanjem dolazi do mnogo većih saznanja.

Gimnazijalci iz Kosovske Kamenice prvi put su učestvovali na "Brinfiniti" takmičenju i kući se vratili osvojenim prvim mestom.Ostale vesti

Roditelji i dalje ne znaju zbog čega su škole na severu zatvorene
Održan je i sedmi dan protesta grupe roditelja nezadovoljnih odlukom zbog koje njihova deca ni ove nedelje nisu krenula u školu, već časove pohađaju onlajn. Kako su i najavili, uputili su se kod načelnika školske uprave za Kosovo i Metohiju, koji je ujedno i član Tima za praćenje epidemiološke situacije, kako bi dobili odgovor na osnovu čega je donešena odluka o produžetku nastave na daljinu u školama na severu Kosova. Međutim, načelnika ni danas nisu našli u kancelariji.
  • 28.09.2021
Centralno Kosovo: Meštani spremni za grejnu sezonu
U Gračanici i okolnim selima prodaja drva za ogrev je počela pre više od dva meseca. Trenutno se cene kreću od 40 evra za metar bukovog, do 45 evra po metru hrastovog drveta.
  • 28.09.2021
Roditelji i danas na protestu: Samo želimo nastavnike i učitelje u školama
Škole na severu su trenutno jedine srpske škole, ali i na teritoriji Kosova, u kojima se nastava ne odvija ni u jednoj preduniverzitetskoj, kao ni u predškolskim ustanovama, već đaci časove pohađaju na daljinu. Zbog toga što njihova deca skoro mesec dana fizički ne pohađaju nastavu, ali i zbog nedostatka, kako tvrde, jasnih odgovora kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, danas je proteste nastavilo sedam roditelja.
  • 27.09.2021
Promotivna akcija za izgradnju Planinarskog doma na Berimu
Danas je svetski dan turizma. Opština Zubin Potok poslednjih godina u ovoj oblasti beleži veliki razvoj, kako zbog jezera Gazivode, tako i zbog lepota Ibarskog Kolašina i planine Mokra Gora.
  • 27.09.2021
Italijanski kontingent KFOR-a dezinfikovao škole
Pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a na Kosovu pri Regionalnoj komandi  zapad, tokom protekle nedelje izvršili su dezinfekciju 18 škola u Peći, kao i škole u selu Goraždevac.
  • 27.09.2021
Na severu Kosova izdato više od 260 privremenih registarskih tablica
U periodu od 20. do 26. septembra, kosovska Agencija za civilnu registraciju, izdala je ukupno 10.110 privremenih tablica, od toga 262 u opštinama na severu Kosova.
  • 27.09.2021