Vesti
Društvo

Zlatna medalja za gimnazijalce iz Kosovske Kamenice

Učenici trećeg razreda gimnazije iz Kosovske Kamenice osvojili su prvo mesto i zlatnu medalju na četvrtom Međunarodnom "Brinfiniti" takmičenju, održanom u Beogradu, u "STEAM obrazovanju".
Zlatna medalja za gimnazijalce iz Kosovske Kamenice
Učenici trećeg razreda gimnazije (Foto FejsbukGimnazija Kosovska Kamenica)

Jovana Pešić, Jelena Savić, Marija Stoiljković i Veselj Saljiji čine pobedničku ekipu, za koju nije postojao ni jedan nerešiv problem.

"Nakon rešavanja određenih zadataka u vezi sa detektovanjem problema i rešavanjem zagonetki, brzo smo ušli u sledeći krug takmičenja gde su učenici rešavali probleme iz ekonomije, matematike i umetnosti. Zahvaljujući znanju uspeli da se plasiraju u polufinale", pojasnio je detalje takmičenja profesor Slobodan Miljković, mentor ekipe iz Kosovske Kamenice.

U finalnom delu takmičenja ekipa kameničke Gimnazije, kao motiv za svoj zadatak iskoristila je objekat "Plutonijum" u Briselu.

"Osavremenili su ideju i umesto kugli stavljali staklene sfere unutar kojih su osmislili postavljanje solarnih traka čime su objekat učinili ekološki održivim i ekonomski isplativim. Ova kreativna ideja je odlučila da od žirija dobiju najveći broj poena", ispričao je Miljković.

Direktor Gimnazije u Kosovskoj Kamenici Ivan Arsić ponosan je na učenike i nastavnike svoje škole, citira Erazma Roterdamskog da "najveća nada svake zemlje leži u primerenom školovanju mladih." To nas podstiče da razmislimo o čemu možemo da se nadamo u obrazovanju mladih.

"Da nada itekako postoji, ojačali su naši učenici koji su kao prvoplasirana ekipa dokazali da Gimnazija u Kosovskoj Kamenici podstiče učenike da rešavaju problem, bez puke reprodukcije naučenog", rekao je Arsić.

"STEAM obrazovanje" ima za cilj promociju i objedinjavanje nauke, tehnologije, inženjerstva, matematike i umetnosti.

Učenici koji prilaze ovom vidu obrazovanja ne usvajaju samo znanje već upotrebom naučenog dolaze do rešavanja problema jer se, napominju u kameničkoj Gimnaziji, istraživanjem dolazi do mnogo većih saznanja.

Gimnazijalci iz Kosovske Kamenice prvi put su učestvovali na "Brinfiniti" takmičenju i kući se vratili osvojenim prvim mestom.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022