Vesti
Društvo

Zlatna medalja za gimnazijalce iz Kosovske Kamenice

Učenici trećeg razreda gimnazije iz Kosovske Kamenice osvojili su prvo mesto i zlatnu medalju na četvrtom Međunarodnom "Brinfiniti" takmičenju, održanom u Beogradu, u "STEAM obrazovanju".
Zlatna medalja za gimnazijalce iz Kosovske Kamenice
Učenici trećeg razreda gimnazije (Foto FejsbukGimnazija Kosovska Kamenica)

Jovana Pešić, Jelena Savić, Marija Stoiljković i Veselj Saljiji čine pobedničku ekipu, za koju nije postojao ni jedan nerešiv problem.

"Nakon rešavanja određenih zadataka u vezi sa detektovanjem problema i rešavanjem zagonetki, brzo smo ušli u sledeći krug takmičenja gde su učenici rešavali probleme iz ekonomije, matematike i umetnosti. Zahvaljujući znanju uspeli da se plasiraju u polufinale", pojasnio je detalje takmičenja profesor Slobodan Miljković, mentor ekipe iz Kosovske Kamenice.

U finalnom delu takmičenja ekipa kameničke Gimnazije, kao motiv za svoj zadatak iskoristila je objekat "Plutonijum" u Briselu.

"Osavremenili su ideju i umesto kugli stavljali staklene sfere unutar kojih su osmislili postavljanje solarnih traka čime su objekat učinili ekološki održivim i ekonomski isplativim. Ova kreativna ideja je odlučila da od žirija dobiju najveći broj poena", ispričao je Miljković.

Direktor Gimnazije u Kosovskoj Kamenici Ivan Arsić ponosan je na učenike i nastavnike svoje škole, citira Erazma Roterdamskog da "najveća nada svake zemlje leži u primerenom školovanju mladih." To nas podstiče da razmislimo o čemu možemo da se nadamo u obrazovanju mladih.

"Da nada itekako postoji, ojačali su naši učenici koji su kao prvoplasirana ekipa dokazali da Gimnazija u Kosovskoj Kamenici podstiče učenike da rešavaju problem, bez puke reprodukcije naučenog", rekao je Arsić.

"STEAM obrazovanje" ima za cilj promociju i objedinjavanje nauke, tehnologije, inženjerstva, matematike i umetnosti.

Učenici koji prilaze ovom vidu obrazovanja ne usvajaju samo znanje već upotrebom naučenog dolaze do rešavanja problema jer se, napominju u kameničkoj Gimnaziji, istraživanjem dolazi do mnogo većih saznanja.

Gimnazijalci iz Kosovske Kamenice prvi put su učestvovali na "Brinfiniti" takmičenju i kući se vratili osvojenim prvim mestom.Ostale vesti

Dvodnevno predavanje docenta Nedeljkovića u Kim radiju o monetizaciji sadržaja na internetu
Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr Marko Nedeljković je u sredu i četvrtak (29. i 30. marta) održao dvodnevni trening u redakciji Kim radija u Čaglavici na temu monetizacije i prilagođavanja novinarskih sadržaja na internetu zahtevima digitalnog doba i društvenih mreža.
  • 30.03.2023
Izabran novi predsednik SANU
Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti je akademik, fizičar Zoran Knežević, odlučeno je na današnjoj Izbornoj sednici. Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata Svetislava Božića.
  • 30.03.2023
Tribina o saradnji Grka i Srba: Vezuje nas vera i tradicija

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizovali su tribinu na temu "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije".

  • 29.03.2023
EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023