Vesti
Društvo

Život Roma u Kuzminu nakon poplave: ’’Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ’’

Reke Drenica i Sitnica koje su se izlile u selu Kuzmin nedaleko od Kosova Polja poplavile su 13 domaćinstava, šest srpskih i sedam romskih. Voda se povukla, a domovi porodica Gaši i Konđelji gotovo da su u potpunosti uništeni. Predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje Aleksandar Trajković kazao je za Kim da će narednih dana biti formirana komisija koja će utvrditi pričinjenu materijalnu štetu.
Život Roma u Kuzminu nakon poplave: ’’Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ’’
Nedžmedin i Šukran Konđelji isped svoje poplavljene kuće u Kuzminu (Foto Kim)

Voda je prodrla u ova dva domaćinstva u ponedeljak ujutru i uništila hranu, nameštaj i lične stvari.

"Do prozora nam je ušla voda, nemamo gde da legnemo. Živim sa ženom, sinom, snajkom i četiri unučeta. Sin i snajka su sa decom u Kosovu Polju kod prijatelja", kazao je Nedžmedin Konđelji.

"Svi su spavali, samo smo ja i žena bili budni. Kada smo videli da dolazi voda, izneo sam majku, sestru i decu na put. Kada smo došli sutra ujutru, nismo mogli da uđemo u kuću", rekao nam je Baškim Gaši.

Nivo vode u ovim kućama bio je viši od pola metra.

"Poplavljeni su kreveti, moramo da bacimo sve. Nadam se da će nam pomoći neko. Moja porodica je sad kod ujaka u tuđoj kući, moraćemo da nađemo neki stan. Ovde živimo već šest meseci i prvi put nam se ovo dogodilo. Imam 50 godina, prvi put sam video ovako nešto", kaže Baškim.

"Došli neki ljudi, nisu smeli da uđu u kuću"

Porodica Konđelja živi na rubu egzistencije. Kuća od šezdesetak kvadrata koju ova porodica ima od 2016. godine sklona je urušavanju.

"Bio sam u Opštinu (Kosovo Polje). Da mi kažu da neće da mi pomognu, pa da se ne nadam. Ali, kažu, ’hoćemo’ i nikad ništa. Očekujem i dan danas", rekao je Nedžmedin.

Poplava je dodatno ugrozila njihov dom, zidovi i plafon su oronuli i popucali.

"Došli su neki ljudi, ali nisu smeli da uđu u kuću. Rekla sam im da živimo ovde, oni kažu ’ovde se ne živi’", dodala je Nedžmedinova supruga Šukran.

"Ne spavam cele noći, da makar imam kontejner da spavam i da se ne plašim", zaključila je.

"Ne treba nam hrana, ni piće. Niko nije umro gladan, mi smo navikli da jedemo iz kanti, samo da prespavamo kao ljudi. Ne tražim da mi prave kuću, samo jedno odeljenje i kupatilo, da bar znamo kad spavamo da smo mirni. Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam zdrav i živ", rekao je Nedžmedin.

Ova porodica živi od 11.100 dinara privremene novčane naknade koju Nedžmedin prima i onoga što njegov sin zaradi sakljupljanjem sekundarnih sirovina. Voda je odnela žito, ječam i kukuruz kojim su hranili životinje.

"Imam koze, hvala Bogu, ne kupujem mleko za unučiće. Imamo i sira, imam kokoške i šotke. Kada sam video da dolazi voda, pustio sam koze iz štale kako se ne bi udavile. Imam sedam koza i jednog jarca i za njih brinem, hrana je otišla, brinem šta će da jedu, jer kada one jedu i ja sam sit", kazao je Nedžmedin Konđelji i dodao da jedinu pomoć dobijaju od Crvenog krsta Kosovo Polje.

 

 

Gaši: Niko nas nije obišao

Porodica Gaši živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka.

"Sin mi je bolestan od rođenja, majka ima 77 godina i bolesna je. Ja sam imao udes i imam šraf u nozi. Niko nas nije obišao, čekamo", kazao je Baškim Gaši.

Osim suvog i čistog doma, ovoj devetočlanoj porodici potrebna je i hrana.

"Nemamo hranu, imali smo, ali je sve uzela voda i moramo sve da bacimo. Imam dve ćerke koje idu u školu i njihove knjige je uništila poplava. Daj Bože da dođe neko, da nam pomogne, užasno je bilo", zaključio je Baškim.

Predsednik PO Kosovo Polje: Kuće nelegalno sagrađene tik uz reku

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje Aleksandar Trajković je kazao da će ova lokalna samouprava formirati komisiju koja će izaći na teren i utvrditi pričinjenu materijalnu štetu.

"Opština će, uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja je već tog dana poslala ljude koji su bili na terenu i videli činjenično stanje, izaći u susred na pravi način", rekao je on.

Meštani Kuzmina se godinama unazad suočavaju sa poplavama zbog izlivanja reke Drenice. Trajković je naveo da su romske kuće uglavnom nelegalno izgrađene pored same reke, te da tako "oni sami sebe ugrožavaju".

"Videćemo kako će to da se reši, da li će se to korito ponovo pročistiti ili produbiti", kazao je on.

Trajković je dodao da je porodica Konđelji, koja je i pre poplave živela u veoma lošim uslovima, konkurisala za dobijanje pomoći u vidu građevinskog materijala. Njihov zahtev je, kazao je on za Kim, "u proceduri".

Nivo reke Sitnice koja protiče kroz ovo selo je trenutno opao. Ipak, komšije Baškim i Nedžmedin sa zebnjom gledaju u nebo jer je kiša najavljena i za naredne dane.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023