Vesti
Društvo

Živojin Rakočević izabran za člana Slovenske akademije književnosti i umetnosti

Upravni odbor Slovenske akademije književnosti i umetnosti odlučio je da u članstvo ove institucije primi književnika Živojina Rakočevića.
Živojin Rakočević izabran za člana Slovenske akademije književnosti i umetnosti
Živojin Rakočević (Foto Goran Andrejević)

Akademija sa sedištem u bugarskom gradu Varna, organizacija književnika i umetnika koja okuplja stvaraoce na slovenskim jezicima, izabrala je nove članove krajem prošle i početkom ove godine, a predsednica Slovenske akademije književnosti i umetnosti Elka Njagolova je saopštila imena i izjavila:

"Radujemo se svakom od njih! Oni su iz različitih jezika, iz različitih generacija. Među njima ima mudrih staraca, ima i mlađih - u njima su nam oči".

Iz Srbije je ove godine u Akademiju primljen i Enes Halilović, poznati književnik iz Novog Pazara, a sa srpskog govornog područja članovi su bili mitropolit Amfilohije, akademik Miodrag Pavlović i režiser Emir Kusturica.

Živojin Rakočević, rođen 1973. godine u Morači. Živeo u Prištini, a posle rata 1999. sa porodicom se nastanio u Gračanici. Objavio je pet knjiga poezije, dve knjige publicistike, objavljuje naučne radove, aktivno se bavi novinarstvom i piše za Politiku, poezija mu je prevođena na mnoge jezike. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada iz oblasti književnosti i novinarstva.

Predsednik je Udruženja novinara Srbije i direktor Doma kulture "Gračanica" u Gračanici.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023