Vesti
Društvo

Zimska oprema u Srbiji obavezna je od danas, na Kosovu od 15. novembra

Zimska sezona 2021/2022 na Kosovu počinje 15. novembra i traje do 15. marta. Sa druge strane, vozači u Srbiji su od danas pa do 1. aprila u obavezi da koriste zimsku opremu. Najvažnije su zimske gume. Radio Kontakt Plus proveravao je koliko koštaju, ali i kolike su kazne ukoliko ih vozači nemaju.

Zimska oprema u Srbiji obavezna je od danas, na Kosovu od 15. novembra
Ilustracija (Foto Forbes)

Zimska oprema obuhvata četiri zimske gume, sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra, kao i odgovarajuće lance za sneg, rekao je za Radio Kontakt Plus Miljan Stojanović iz Auto-moto saveza Kosovska Mitrovica.

"Vozači su u obavezi da koriste zimske gume, jer je tada vozilo stabilnije tokom zimske sezone, mnogo bolje prianjanje i kraći zaustavni put vozila, pa je veća verovatnoća da će vozilo bolje i bezbednije stati pri proklizavanju, da ne bi bilo povređenih i nezgoda", kazao je Stojanović.

Zimske gume su napravljene od posebne mešavine koja se bolje ponaša na zimskim temperaturama u odnosu na letnje gume.

Za razliku od letnjih guma, zimske gume ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama, pa je važno da ih koristite ne samo na snegu i ledu, već na suvoj podlozi čim temperatura padne ispod sedam stepeni.

"Vozači su dužni da na svom automobilu imaju sve četiri zimske gume, radi sebe, ali i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju", rekao je Stojanović.

Za nove gume potrebno je izdvojiti od 4.000 do 60.000 dinara, u zavisnosti od tipa vozila i proizvođača guma.

Zamena guma na vulkanizeru košta i do 2.000 dinara po točku.

"Zimska sezona 2021/2022 na Kosovu počinje 15. novembra i traje do 15. marta", rekao je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.

Radović je kazao da Kosovska policija ima nultu toleranciju prema svim prekršiteljima zakona kada je reč o nepostojanju zimske opreme.

"Ukoliko vozač nema zimsku opremu, ali učestvuje u saobraćaju ili saobraćajnoj nezgodi, kazne su različite i zavise od više faktora: da li je vozilo osigurano, da li je vozač bio pod dejstvom alkohola ili opojnih droga", objašnjava Radović.

Kakve su kazne u Srbiji za vozače koji nemaju zimsku opremu?

Ako na putu ima snega, leda ili poledice, a nemate zimske gume na sva četiri točka možete biti kažnjeni od 20.000 do 800.000 dinara,

U slučaju nezgode, vlasnik vozila će odgovarati kao da je vozilo tehnički neispravno ako nije opremljeno adekvatnom zimskom opremom, pa su kazne za neposedovanje odgovarajuće opreme oštre.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022