Vesti
Društvo

„Ženske tajne“ sa Vesnom Mikić

Sa poslanicom Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Vesnom Mikić, u novom izdanju emisije „Ženske tajne“, razgovarali smo o političkom i ekonomskom položaju žena na Kosovu.
„Ženske tajne“ sa Vesnom Mikić
Foto KIM

Vesna Mikić je istakla da se poslednjih godina položaj žena znatno poboljšao, pa je tako ojačala i uloga žene u društvu i u svim segmentima života.

Ona je dodala da od samih žena zavisi kako će ih okruženje tretirati.

„Zakoni su idealni, međutim, u praksi je to sasvim drugačije. Prava žena se najviše krše u oblasti zapošljavanja. Neretko čujemo iz medija izjave poslodavaca koji kažu da je žena loša investicija iz razloga zato što je ženama, posebno majkama, potrebno više vremena da budu kući kako bi se posvetile svojoj porodici. To je jedan od razloga zašto poslodavci radije zapošljavanju muškarace“.
 
Ona smatra da je društvo neiskreno prema ženama.

„Ako se već ističe da je porodica osnovna ćelija zdravog društva, a sa druge strane imamo primer da zakoni ne mogu da zaštite ženu, onda nema svrhe pričati da je potrebno doneti zakon koji će više štititi prava žena“.

Poslanica Jedinstevne srpske liste u Skupštini Kosova naglašava da je potrebno više raditi na primeni Zakona o ravnopravnosti polova, koji je, kako je kazala - dobar, ali se malo primenjuje.

„Danas imamo malo žena na ključnim pozicijama kao što su ekonomija, politika, kultura. To znači da treba puno da se radi da bi se ravnopravnost poštovala“.

Realizaciju emisije „Ženske tajne“ podržava Program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu (UNDP).Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021