Vesti
Društvo

Ženska udruženja protiv kanididature Cvetkovića za gradonačelnika

Sedam ženskih nevladinih organizacija na Kosovu protivi se kandidaturi Nenada Cvetkovića ispred GI “Narodna sloga” za gradonačelnika Parteša, ranije osuđivanog za “silovanje i seksualno uznemiravanje žena”. Cvetković nije želeo da komentariše.

Ženska udruženja protiv kanididature Cvetkovića za gradonačelnika
Opština Parteš (Foto Puls)

Iz ženskih nevladinih orgnizacija, među kojima su Savez udruženja žena Kosova i Metohije, Kosovska ženska mreža, Udruženje poslonih žena "Avenija", Udruženje žena "Naš dom", Udruženje žena "Ruka ruci", "Moravski biser" i Udruženje žena poljoprivrednica, pitaju se “kako to da niko ne reaguje na kandidaturu osobe koja svojim delovanjem krši osnovne ljudske vrednosti”, poput poštovanja ljudskih prava, zaštite ugroženih grupa kao i ravnopravnost polova.

“Očajne smo i ponižene pred činjenicom da ponovo dolazimo u situaciju da se za gradonačelnika Parteša utrkuje osoba koja je osuđivana za silovanje i optuživana za silovanje i seksualno napastvovanje pred srpskim i pred kosovskim institucijama”.

Kandidat za gradonačelnika Parteša ispred GI “Narodna Sloga” Nenad Cvetković je već obavljao funkciju gradonačelnika Parteša kao kadar SLS-a, a nakon završenog mandata bio je angažovan u Ministarstvu za zajednice i povratak.

Sedam udruženja žena, uz navođenje više primera seksualnog uznemiravanja žena, apeluju na organizacije, pojedince, partije i institucije da jasno osude kandidaturu osuđenih nasilnika za vršenje javne funkcije.

“Svaki vid podrške, ćutanje ili odobravanje je uvreda za žrtve i za sve žene na Kosovu”, navode članice pomenutih organizacija.

Kandidat za gradonačelnika Parteša Nenad Cvetković nije za RTV KIM želeo da komentariše saopštenje sedam ženskih udružena, ali je kazao da nadležni organi vode istragu o pomenutim optužbama i da će se uskoro saznati “od koje žene potiču sve optužbe”. Na naše pitanje o kojoj ženi je reč, Cvetković nije želeo da da odgovor.Ostale vesti

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
  • 09.05.2021