Vesti
Društvo

“Žene u Gračanici i na KiM su najhrabrije”

Drugu godinu zaredom, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović na Međunarodni dan žena obilazi Udruženje „Avenija“ u Lapljem Selu. „Žene u opštini Gračanica i na Kosovu i Metohiji su najhrabrije“, kazao je Popović.
“Žene u Gračanici i na KiM su najhrabrije”
Gordana Đorić i Srđan Popović (Foto Kim)

Skromno, s karanfilima u ruci, Srđan Popović je došao da čestita praznik članicama udruženja koje se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, ali i očuvanjem srpske tradicije.

Za žene u „Aveniji“ ova inicijativa gradonačelnika Popovića je veoma značajna, kazala je predsednica udruženja Gordana Đorić, ističući da ona znači poštovanje, ne samo prema članicama „Avenije“, već i prema ostalim ženama na centralnom Kosovu.

„To je potvrda našeg kvaliteta i našeg uspešnog poslovanja svih ovih godina. Zajedno smo mnogo jači i uspešniji i nadam se da ćemo ubuduće zajedničkim snagama da doprinesemo da naši sugrađani imaju bolji život, da mnogo toga rešavamo na bolji način“, kazala je Gordana Đorić.

„Danas smo ovde da čestitamo Međunarodni dan žena i mogu istaći da sam posebno ponosan na naše žene u opštini Gračanica i Kosovu i Metohiji. Mislim da su na KiM najhrabije žene i mogu da kažem da su mnoge od njih hrabrije od mnogo muškaraca“, kazao je gradonačelnik Popović.

Međutim, govoreći o polažaju žena, Đorićeva je istakla da je značajno da stanovnice opštine Gračanice budu na vodećim pozicijama u lokalnoj samoupravi i imaju više uticaja.

„Mi se ne razlikujemo puno od ostalih žena u regionu, ali se razlikujemo po tome što mi živimo u getu i naše mogućnosti su mnogo manje u odnosu na žene koje žive na drugim mestima. Zato se borimo svih godina i nadamo se da ćemo ovako zajednički da izdejstvujemo da nas je više na rukovodećim pozicijama. Nije to samo stvar odlučivanja, nego stvar naših kvaliteta, mogućnosti i naše stručnosti. Nadam se da će na lokalnom nivou biti više žena na rukovodećim mestima gde mogu da budu ravnopravni partneri, ali i dobri saradnici“, kazala je Gordana Đorić.

U Opštini Gračanica, od 550 zaposlenih, 257 čine žene, a samo njih pet je na rukovodećim pozicijama.

 Ostale vesti

Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020
Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
  • 26.05.2020
Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020