Vesti
Društvo

Žene iz Livađa tradicionalno slave Osmi mart, biraju i najlepšu

Već više od sedam decenija, svake godine uoči 8. marta žene iz Livađa uz muziku i druženje obeležavaju Međunarodni dan žena. Ova proslava je, prema rečima organizatorke i predsednice sela Mirjane Stojanović, postala tradicija i od svih mesta u srpskim sredinama na Kosovu, postoji samo u ovom selu nedaleko od Gračanice.
Žene iz Livađa tradicionalno slave Osmi mart, biraju i najlepšu
Sa proslave 8. marta u Livađu (Foto Medija centar)

“Tačan datum ne znamo kad je počelo, nemamo ni od koga da saznamo, to su nekada stariji ljudi naši slavili, zatim su organizovali škola i učitelji nakon čega je došlo do malog prekida, međutim ja nisam htela da se prekine ta tradicija i evo već 15 godina im ja ovde organizujem druženje za 8. mart. Organizuje se sigurno 75 godina, a za tačan datum ne znamo od kad se tradicionalno organizuje”, kazala je Stojanovićeva.

Doterane i vidno raspoložene, na proslavu dolaze gotovo sve žene iz sela, od najstarijih do najmlađih. Kako kaže Mirjana, starosno doba za ovo druženje uopšte nije bitno.

 

 

“Najstarija ima, kao što vidite do šezdeset i nešto godina, ranije je bilo i starijih, ali sada su tu do 65-70 godina. Najmlađa ima 19 godina, tu su i devojke od 16 i 17”, rekla je ona.

Pored druženja i veselja, žene iz Livađa već deset godina unazad biraju i najlepšu među njima, kao i prvu i drugu pratilju. Za najlepšu među Livađankama ove godine izabrana je Nadica Ristić.

“Dolazim ovde 20 godina na 8. mart. Želja mi je bila da budem misica ovolike godine i ostvarila sam”, kazala je Nadica.

Skromne poklone za misicu i pratilje obezbedio je Privremeni organ opštine Lipljan, a piće Opština Gračanica.

Pripadnice lepšeg pola iz Livađa ovaj dan jedva čekaju.

“Niko nam ne brani da se u toku godine skupimo, organizujemo, ali nekako ovaj dan je poseban, ne znam zašto. Žene se opuste, izađu na 4 - 5 sati, izigraju se, sklone se od kućnih obaveza i problema. Vidite samo po licu, pričaju, razgovaraju, smeju se. To je čar. Bitno je da ih vidiš sve vesele, nema negativne”, rekla je Stojanovićeva.

“Došla sam sa mojom snajom, koleginicama. Jedva sam čekala ovaj 8. mart. Prelepo nam je, svake godine, samo jednu godinu nismo bili zbog korone. Nebitno, bio je ko je bio. Ove godine, meni je prelepo. Svake godine sve mlađe i mlađe neka dođu, nemoj da se stidite ženice, lepo nam je sa vama svima”.

Novinarka: Šta vi sve ovde radite?

“Biramo mis, prvu i drugu pratilju. Svekrve igraju sa snajama, plaćaju kola”, rekla je Momirka Mihajlović.

„Ima više od 10 godina kako dolazim ovde. Ovo je nešto najlepše što mi žene organizujemo. Ovo je tradicija još od naših baka, prabaka. Dolazimo svi zajedno, mislim to je ta ekipa koja se uvek ovde skuplja, prelepo je ovde“, istakla je Marija Mladenović.

Pored žena iz Livađa, na proslavu dolaze i gošće iz susednih sela.

“Dolaze nam iz Starog Gracka, Lapljeg Sela… I ove naše devojke, koje su se udale u drugim selima dolaze ovde u naše i slave“, kaže Mirjana Stojanović.

„Ovde sam na poziv predsednice sela Mirjane Stojanović. Dolazim bas dugo kao gošća i mnogo mi se sviđa“, rekla je Sonja Stanojević iz Gračanice.

Iako je ponikao iz borbe za ravnopravnost, ovaj praznik ustanovljen od strane Ujedinjenih nacija 1977. godine, danas je dan proslava, kupovine cveća i poklona. Za žene iz Livađa on je prilika da kroz igru i pesmu zaborave na svakodnevne probleme i pokažu da se i dalje mogu ujediniti. Ostale vesti

Laplje Selo: Restrikcije struje zbog radova na dalekovodu
Učestale restrikcije struje u Lapljem Selu i okolini se ovih dana događaju zbog radova na novom dalekovodu, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.
  • 11.08.2022
Zadržavanje na Merdaru dva sata, na Jarinju oko 60 minuta
Ukoliko ste krenuli sa Kosova ka centralnoj Srbiji, na prelazu Merdare čekaćete oko dva sata, dok je na Jarinju zadržavanje nešto duže od sat, navodi se na sajtu kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
  • 11.08.2022
Cena hleba u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu već duže vreme iznosi 70 dinara za osnovnu veknu, što je za 17 dinara skuplje u odnosu na maksimalnu dozvoljenu maloprodajnu cenu ovog proizvoda u centralnoj Srbiji, odnosno 12 dinara više kada se uporedi sa cenom hleba na jugu, gde jedna osnovna vekna košta 0,50 evra.
  • 10.08.2022
Mladi u Gračanici nezadovoljni letnjim provodom
Nešto manje od mesec dana pre početka nove školske godine omladina u Gračanici provodi vreme na lokalnom bazenu ili se baveći sportom. Jednom nedeljno ima bioskopskih projekcija, a u narednom periodu očekuju se muzički i filmski festivali. 
  • 10.08.2022
Velika Hoča: Opljačkane prodavnice neće raditi ni sutra
Vlasnici dva puta opljačkanih trgovinskih radnji za manje od dva meseca iz Velike Hoče su odlučili da ni sutra neće raditi jer nadležne institucije nisu ništa učinile da pronađu lopove. Poručuju da su ostali sami.
  • 10.08.2022
Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022