Vesti
Društvo

Željni letovanja i odmora

Približavanje leta neizostavno povlači razmišljanja o sunčanju, kupanju i godišnjem odmoru, ali i novcu koji je potrebno odvojiti za ta zadovoljstva. Budući da ove godine vlada veće interesovanje građana za letovanje, ponude turističkih agencija na Kosovu su bogatije i sadržajnije.

Željni letovanja i odmora
Ćeret, Albanija (Foto Kim)

Interesovanje domaćih turista za letovanje je ove godine u odnosu na prošlu veće jer je epidemiološka situacija bolja, a mnogi su željni putovanja i odmora.

Porasla prodaja aranžmana

Nikola Šmigić iz turističke agencije “Sedef Travel” u Kosovskoj Mitrovici svojim klijentima nudi letovanja širom starog kontinenta.

“Standardno, kao i prethodnih godina, najveća zainteresovanost putnika je za Crnu Goru, Tursku i Egipat. Pojačno je interesovanje ove godine za Grčku. U našoj agenciji postoji mogućnost plaćanja putem administrativne zabrane, čekova ili kartica do kraja godine bez učešća, što predstavlja dodatnu povoljnost za građane. Što se tiče prodaje aranžmana, ona je znatno u porastu”, kazao je on.

Šmigić je dodao da popusti najviše privlače klijente kojih ima sa cele teritorije Kosova.

“Što se tiče popusta, za uplatu celosti nudimo popust od pet do deset procenata, zavisi od destinacije i hotela. U ponudi imamo i avionske karte, krstarenja, avionske aranžmane, autobuske aranžmane, aranžmane sa sopstvenim prevozom, apartmane, hotele. Ponuda je raznovrsna i za svačiji džep”, rekao je on.

Stranovnici Kosovskog Pomoravlja najveće interesovanje pokazuju za putovanje u Albaniju i Tursku. Vlasnica turističke agencije “Kosovsko Pomoravlje” Dragana Petrović kaže da putnici ove destinacije biraju najčešće zbog nedostatka bezviznog pasoša.

"Za ovu sezonu pripremamo ponude za Albaniju i Tursku, prošle godine smo radili Albaniju, sa njima nastavljamo i ove godine. Radimo sa hotelima u Sarandi, Ksamilu, Valoni, Draču, Šenđinu. To su najtraženije destinacije, što se tiče Albanije. Do sada Tursku nismo radili, ali s obzirom da postoji interesovanje od strane putnika iz Kosovskog Pomoravlja i Gračanice, uzeli smo ponude i za Tursku. Najčešće se rade Antalija i Alanja, pošto se putuje avionom, to je najpristupačnije za organizaciju. Kad je u pitanju Turska mogu da kažem da je najpristupačnija sa cenama, zato što cene nisu veće u odnosu na Albaniju, Crnu Goru i Grčku. Ukoliko uzmemo u obzir da se putovanje realizuje avionom, često je to ol-inkluziv ponuda i cene su dosta pristupačne po osobi”, rekla je ona.

Petrovićeva je navela da su cene u odnosu na prošlu godinu porasle, ali da to, za sada, nisu drastična poskupljenja.

“Znamo da je sve poskupelo. Prevoz i sami hoteli su povećali svoje cene. Nije to nešto drastično, ali opet su cene nešto veće u odnosu na prošlu godinu. Albanija ima taj trend da iz godine u godinu povećava svoje cene, i ove godine su one nešto veće, ali i dalje postoji interesovanje. Za Grčku ne, problem je pasoš, pa smo na samom početku ograničeni sa brojem ljudi koji bi mogli da koriste naše usluge za Grčku. Za Albaniju postoje dve opcije, putnici mogu da idu individualno svojim prevozom, dok kod nas uzimaju hotelski smeštaj ili da koriste naš prevoz, autobusi koji idu iz Gnjilana i Prištine vode ka svim mestima u Albaniji, to su dve opcije, pa kako kome odgovara”, dodala je ona.

Turistička agencija “Kosovsko Pomoravlje” organizuje i vikend putovanja.

“Ove godine imamo vikend putovanje u Sarandu od 17. do 19. juna, interesovanje je dosta veliko. To ljudima dođe kao početak leta", kazala je Dragana Petrović.

Turistička agencija “Toni-Drini” iz Gračanice turistima nudi letovanja u Grčkoj i Turskoj. Oni navode da su za sada cene aranžmana iste kao i prošle godine, ali da postoji mogućnost poskupljenja karata u zavisnosti od visine cena naftnih derivata.

Crna Gora najčešći izbor

Građani centralnog Kosova sa Kojima smo razgovarali kažu da nije važna cena aranžmana jer je prethodne dve godine letovanje bilo ograničeno zbog pandemije korona virusa.

“Planiramo da idemo na odmor ove godine, to će najverovatnije biti Crna Gora, jer nemamo pasoš. Za sada nismo upoznati sa cenama aranžmana”, rekla je Katarina Đekić.

“Planiram da idem na more u Crnu Goru sa društvom”, navela je Nadica Andrejević.

“Ove godine idem u Španiju na tri nedelje sa suprugom. Aranžman smo našli preko agencije”, rekao je Milorad Vasić.

“Ove godine ću ići na letovanje u Crnu Goru sa porodicom. To će najverovatnije biti mesto Utjeha, gde imam prijatelje. Smeštaj je ove godine skuplji, u proseku se daje deset evra više za smeštaj po danu u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Miloš Nićić.

Podsetimo, građani Kosova koji imaju kosovske ili pasoše izdate od strane Koordinacione uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije podležu viznom režimu, pa su na izvestan način hendikepirani prilikom odabira destinacije za letovanje, jer je za ulazak u zemlje Evropske unije potrebno pribaviti odgovarajuću vizu. To uglavnom podrazumeva još izdataka, mnogo dobre volje, živaca i slobodnog vremena da bi se pobedila dugotrajna administrativna procedura.Ostale vesti

Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022