Vesti
Društvo

"Želimo da transformišemo Gračanicu u grad"

Projekat "Urbanizacija Gračanice" na kojem su proteklih meseci zajedno radili profesori i studenti iz Kosovske Mitrovice i Ljubljane predstavljen je danas. "Od ruralnog potrebno je da Gračanica dobije urbani duh", kaže predsednik opštine Srđan Popović. 
Maketa Gračanice (Foto Kim)

Arhitektonska i urbanistička rešenja za Gračanicu, koja su dobijena tromesečnim radom studenata i profesora sa Kosova i iz Ljubljane predstavljena su danas građanima, nadležnima u lokalnoj samoupravi i medijima.

“Mi smo ustanovili problematiku koju treba razvijati, a to je urabnizacija, turizam, održivi razvoj arhitektura. Prvo smo ustanovili da je najbitnije za ljude koji žive u Gračanici, kako bismo razvili neku novu kombinaciju održivog razvoja. Drugo, ne treba se samo raditi na gradnji, nego treba raditi i na razvoj otvorenih prostora”, kazala je Alenka Fikfak profesor iz Ljubljane.

Profesor na fakultetu Tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici objasnila je okupljenima kako Gračanica treba da izgleda.

“Nova pešačka zona sa preoblikovanim fasadama, recepcija i stambene jedinice za hotel, zdravstvena klinika, pijace sa javnim parking prostorom, jedan novi model obdaništa sa integrisanim programom zdrave ishrane, novi modeli za jednoporodične kuće, zha dvojne kuće, za kuće u nizu, za teresaste kuće, novi model za poljoprivredno domaćinstvo sa razvijenim agro-turističkim programom, steklenici, kiosci”, kazala je ona.

“Urbanizacijom Gračanice želimo da transformišemo Gračanicu u grad”, kazao je direktor Odeljenja za urbanizam u Opštini Gračanica Dejan Jovanović, dodajući da Gračanica ima potencijala za razvoj u urbanu sredinu.

“Na ovom projektu je bilo uključeno šest pofesora, odnosno šest stručnjaka iz oblasti arhitekture i urbanizma. Profesori su zajedno sa svojim studentima radili na ovom projektu. Takođe, Norveška ambasada je omogučila da se na ovom projektu uključi i šest stažista”, kazao je Jovanović.

Na prezentaciji projekta “Urbanizacija Gračanice”, gradonačelnik lokalne samouprave Srđan Popović kazao je da je Gračanici potreban “urbani duh”.

“Opština Gračanica je ruralnog tipa i preko potrebno nam je da Gračanica ima taj urbani duh, jer je pre svega to jedan bitan preduslov za opstanak mladih. Svuda u svetu imamo to da mladi iz manjih sredina idu u veće gradove, ovde kod nas je to osetljivo pitanje zato što je to vezano sa opstankom Srba na Kosovu”, kazao je Popović

Projekat je finasiran od strane Ambasade Norveške, a započet je trodnevnom radionicom održanom sredinom marta u saradnji sa profesorima Univeriteta u Ljubljani i Kosovskoj Mitrovici , kao i studentima. Ostale vesti

SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023
Zubin Potok: Meštani se razišli, novo okupljanje sutra
Meštani Zubinog Potoka koji su bili okupljeni ispred lokalne samouprave u ovom mestu su se razišli, potvrdio je za Kim radio predsednik GI "Za Zubin Potok" Milija Biševac.
  • 29.05.2023
BIRODI: Kosovo „nadtema“ u srpskim medijima u prethodnih šest meseci

Pitanje Kosova bilo je "nadtema" u informativnim programima televizija RTS, Pink, Hepi, B92, Prva i N1, gde je zauzelo gotovo trećinu ukupnog programa, pokazali su rezultati monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

  • 29.05.2023
Roditelji obavešteni da se na severu Kosova prekida nastava za decu
Školske vlasti na severu donele su odluku da obustave nastavu u svim školskim ustanovama usled novonastale situacije, odnosno prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije. Kao razlog naveli su zabrinutost roditelja i rizik po bezbednost dece. 
  • 28.05.2023
U Beogradu pronađen nestali mladić iz Kosovskog Pomoravlja
Ivan Ristić (17) iz sela Strezovce u opštini Kosovska Kamenica, koji se izgubio u petak u Beogradu, danas je pronadjen živ i zdrav u srpskoj prestonici.
  • 28.05.2023