Vesti
Društvo

Zejak: Sloboda medija na Kosovu je na najnižem nivou

Sloboda medija je tradicionalni izraz za pravo da budemo informisani i da se informišemo, na Kosovu ta sloboda je na najnižem nivou jer su mediji uslovljeni projektima pomoću kojih se finansiraju, smatra dopisnik Srne Nedeljko Zejak.
Zejak: Sloboda medija na Kosovu je na najnižem nivou
Nedeljko Zejak (Foto Kim)

„Da bi govorili o slobodi bilo koje vrste moralo bi da to postoji. Po meni mediji na širem prostoru Kosova i Metohije ne postoje, jer većina tih medija zavisi od realizacije nazovi nekih projekta", kaže Nedeljko Zejak dopisnik Srne sa Kosova.

Zejak smatra da su mediji na Kosovu najviše uslovljeni Briselskim dogovorima jer, kako kaže, ti dogovori oslikavaju realnu situaciju na terenu.

„Sve su oči uprte u Beograd, Prištinu i Brisel. Ono što se dogovori u Briselu to se događa i na terenu to trpi i novinarstvo i uopšte medijski prostor na Kosovu i Metohiji. Tako da u okviru tog Brisela ili pod briselskom kapom se sve dogovara i završava. Mislim da dok se ne definiše status slobode izražavanja i medijski prostor ne uredi isključivo zakonima, dugo vremena mi nećemo imati baš nikakvog novinarstva niti bilo kakve medijske slike koja bi trebala da bude percepcija ili odraz onog realnog na terenu.“

Zejak kaže da sve dok ne bude imalo profesionalizma neće biti ni pravog novinarstva na Kosovu.

„Jeste Ustav najveći pravni okrvir jedne države ali po meni sve dok se ne izgradi psiha ili ne stvori klima, klima nekog poštenja uslovno rečeno, nečeg što se zove profesionalizam mi nećemo imati nikakvog novinarstva niti bilo kakvog medija na Kosovu. Smatram da u ovom trenutku koliko god da neko govori o slobodi medija na Kosovu to je nešto što u pravom smislu reči može da se smatra nekim vanzemaljskim prostorom“, istakao je Zejak.Ostale vesti

Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC
Nezadovoljni načinom izbora kandidata za radno mesto „medicinski tehničar“ u Zdravstvenom centru Gnjilane, danas su ponovo protestovali ispred bolnice u Pasjanu. Traže da se konkurs koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije 2020. godine poništi i da se sprovede nova selekcija prijavljenih. Istovremeno, traže da se pronađe odgovornost onih koji su, kako ističu, nezakonito utvrdili listu izabranih kandidata i da se adekvatno kazne.
  • 08.03.2021
Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo
Institucija Ombudsmana teži da žene i devojke prepoznaju kada su njihova prava ugrožena, kazala je za RTV Kim zamenica zaštitnika građana Marija Radulović, govoreći o položaju pripadnica nežnijeg pola.
  • 08.03.2021
Đorić: Patrijarhalno društvo u kojem su muškarci na položaju
“Položaj žena u srpskim sredinama je nepromenjen, živimo u patrijarhalnom društvu u kojem i dalje dominiraju muškarci”, ističe predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić.
  • 08.03.2021
Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021