Vesti
Društvo

"Zdravstveni sistem je bitan za opstanak naroda na Kosovu"

Srednjoj Medicinskoj školi u Lepini danas je uručena donacija apoteke „Beograd“ u vidu školskog pribora i rančeva. Poklone je uručila direktorka ove apoteke Jasminka Bjeletić koja je kasnije obišla i Kliničko-bolnički centar Priština sa sedištem u Gračanici.
Jasminka Bjeletić i Srđan Popović tokom obilaska Medicinske škole u Lepini (Foto Kim)

Nakon što je jedno odeljnje srednje Medicinske škole posetilo apoteku "Beograd", gde su imali prilike da vide kako funkcioniše rad u tamošnjoj apoteci, direktorka te ustanove Jasminka Bjeletić je posetu i uzvratila, a učenike Medicinske škole i obrdovala prigodnim poklonima. 

„Naša saveznička kuća "Galenika farmaci" omogućila je donaciju, školski pribor, rančeve. To je prva pomoć za učenike ove škole da nastave svoju edukaciju, da otpočnu kao srednjoškolci novi radni vek, jer oni su već na tom putu, i da sutra budu građani koji će zdravstvenu zaštitu, na ovoj teritoriji na Kosovu održati i lečiti sve meštane“, rekla je direktorka Apoteke ’Beograd’ Bjeletić.

Ona je istakla da se uvek možemo osloniti na Beograd, jer "ta povezanost ne sme nikada da prestane".

Direktor Medicinske škole Miodrag Živić rekao je da su deca srećna i zadovoljna poklonima, ali da ipak najveći problem predstavlja nedostatak radnog prostora.

„Medicinska škola ima 330 učenika, u Gračanici je smeštena administracija škole, i četiri odeljenja od prve do četvrte godine, isto tako je u Donjoj Gušteric, i u Lepini. Najveći problem je nedostatak radnog prostora. Željno iščekujemo završetak izgradnje Medicinskog centra u Lapljem Selu, kao bi u što karećem roku prešli u novi radni prostor“, rekao je Živić.

I gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović se zahvalio na poklonima i najavio da će nastaviti saradnju sa apotekom „Beograd“.

„Upravo iz ove škole, jedno odeljenje je bilo u Beogradu da vidi kako funkcioniše rad u apoteci. Imali su priliku da vide kako funkcioniše njihova laboratorija, što je za njih bilo dragoceno iskustvo. Sa direktoricom smo razgovarali da i ostala odeljenja Medicinske škole posete apoteku `Beograd`, kako bi se edukovali. Zdravstveni sistem je na celoj teritoriji KiM bitan za opstanak našeg naroda, nama trebaju edukovani ljudi, koji će ostati ovde da žive, koji će pomagati, odnosno, lečiti naš narod“, rekao je Popović.

Popović je poručio da ovakve veze treba održavati i negovati.

Nakon obilaska Medicinske škole direktorka Bjeletić je sa saradnicima krenula u obilazak KBC-a Priština sa privremenim sedištem u Gračanici i tom prilikom najavila donaciju ovoj usanovi u narednim danima. Njih je dočekao direktor KBC-a dr Bratislav Lazić.

"Oni su danas došli da nas obiđu, da vide kako mi radimo i funkcionišemo i naravno, da nam izraze podršku kao jedna društveno-odgovorna kompanija koja nam dolazi iz Republike Srbije i najave jednu značajnu donaciju koja će se desiti u narednim danima i koja je sada u proceduri oko administrativih dozvola", naveo je Lazić.

Prema rečima Lazića, ovaj Kliničko-bolnički centar funkcioniše u stabilnim uslovima uz "visok nivo pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu".

Lazić danas nije želeo da odgovori na pitanje zbog čega je nedavno suspendovana radnica KBC-a Slađana Đokić, kratko rekavši - "nemam komentar".

Podsetimo, početkom ove nedelje Slađani Đokić iz Čaglavice, dugogodišnjoj radnici Kliničko bolničkog centra Priština, uručena je odluka o suspenziji. Đokićeva je novinarima ispred Uprave KBC rekla da je direktor ustanove Bratislav Lazić doneo ovakvu odluku zbog političkog angažovanja njene ćerke Sandre koja se nalazi na listi SLS-a kao kandidat za poslanika.Ostale vesti

Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020