Vesti
Društvo

"Zdravstveni sistem je bitan za opstanak naroda na Kosovu"

Srednjoj Medicinskoj školi u Lepini danas je uručena donacija apoteke „Beograd“ u vidu školskog pribora i rančeva. Poklone je uručila direktorka ove apoteke Jasminka Bjeletić koja je kasnije obišla i Kliničko-bolnički centar Priština sa sedištem u Gračanici.
Jasminka Bjeletić i Srđan Popović tokom obilaska Medicinske škole u Lepini (Foto Kim)

Nakon što je jedno odeljnje srednje Medicinske škole posetilo apoteku "Beograd", gde su imali prilike da vide kako funkcioniše rad u tamošnjoj apoteci, direktorka te ustanove Jasminka Bjeletić je posetu i uzvratila, a učenike Medicinske škole i obrdovala prigodnim poklonima. 

„Naša saveznička kuća "Galenika farmaci" omogućila je donaciju, školski pribor, rančeve. To je prva pomoć za učenike ove škole da nastave svoju edukaciju, da otpočnu kao srednjoškolci novi radni vek, jer oni su već na tom putu, i da sutra budu građani koji će zdravstvenu zaštitu, na ovoj teritoriji na Kosovu održati i lečiti sve meštane“, rekla je direktorka Apoteke ’Beograd’ Bjeletić.

Ona je istakla da se uvek možemo osloniti na Beograd, jer "ta povezanost ne sme nikada da prestane".

Direktor Medicinske škole Miodrag Živić rekao je da su deca srećna i zadovoljna poklonima, ali da ipak najveći problem predstavlja nedostatak radnog prostora.

„Medicinska škola ima 330 učenika, u Gračanici je smeštena administracija škole, i četiri odeljenja od prve do četvrte godine, isto tako je u Donjoj Gušteric, i u Lepini. Najveći problem je nedostatak radnog prostora. Željno iščekujemo završetak izgradnje Medicinskog centra u Lapljem Selu, kao bi u što karećem roku prešli u novi radni prostor“, rekao je Živić.

I gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović se zahvalio na poklonima i najavio da će nastaviti saradnju sa apotekom „Beograd“.

„Upravo iz ove škole, jedno odeljenje je bilo u Beogradu da vidi kako funkcioniše rad u apoteci. Imali su priliku da vide kako funkcioniše njihova laboratorija, što je za njih bilo dragoceno iskustvo. Sa direktoricom smo razgovarali da i ostala odeljenja Medicinske škole posete apoteku `Beograd`, kako bi se edukovali. Zdravstveni sistem je na celoj teritoriji KiM bitan za opstanak našeg naroda, nama trebaju edukovani ljudi, koji će ostati ovde da žive, koji će pomagati, odnosno, lečiti naš narod“, rekao je Popović.

Popović je poručio da ovakve veze treba održavati i negovati.

Nakon obilaska Medicinske škole direktorka Bjeletić je sa saradnicima krenula u obilazak KBC-a Priština sa privremenim sedištem u Gračanici i tom prilikom najavila donaciju ovoj usanovi u narednim danima. Njih je dočekao direktor KBC-a dr Bratislav Lazić.

"Oni su danas došli da nas obiđu, da vide kako mi radimo i funkcionišemo i naravno, da nam izraze podršku kao jedna društveno-odgovorna kompanija koja nam dolazi iz Republike Srbije i najave jednu značajnu donaciju koja će se desiti u narednim danima i koja je sada u proceduri oko administrativih dozvola", naveo je Lazić.

Prema rečima Lazića, ovaj Kliničko-bolnički centar funkcioniše u stabilnim uslovima uz "visok nivo pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu".

Lazić danas nije želeo da odgovori na pitanje zbog čega je nedavno suspendovana radnica KBC-a Slađana Đokić, kratko rekavši - "nemam komentar".

Podsetimo, početkom ove nedelje Slađani Đokić iz Čaglavice, dugogodišnjoj radnici Kliničko bolničkog centra Priština, uručena je odluka o suspenziji. Đokićeva je novinarima ispred Uprave KBC rekla da je direktor ustanove Bratislav Lazić doneo ovakvu odluku zbog političkog angažovanja njene ćerke Sandre koja se nalazi na listi SLS-a kao kandidat za poslanika.Ostale vesti

Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020
Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • 27.05.2020
Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020