Vesti
Društvo

"Zdravstveni sistem je bitan za opstanak naroda na Kosovu"

Srednjoj Medicinskoj školi u Lepini danas je uručena donacija apoteke „Beograd“ u vidu školskog pribora i rančeva. Poklone je uručila direktorka ove apoteke Jasminka Bjeletić koja je kasnije obišla i Kliničko-bolnički centar Priština sa sedištem u Gračanici.
Jasminka Bjeletić i Srđan Popović tokom obilaska Medicinske škole u Lepini (Foto Kim)

Nakon što je jedno odeljnje srednje Medicinske škole posetilo apoteku "Beograd", gde su imali prilike da vide kako funkcioniše rad u tamošnjoj apoteci, direktorka te ustanove Jasminka Bjeletić je posetu i uzvratila, a učenike Medicinske škole i obrdovala prigodnim poklonima. 

„Naša saveznička kuća "Galenika farmaci" omogućila je donaciju, školski pribor, rančeve. To je prva pomoć za učenike ove škole da nastave svoju edukaciju, da otpočnu kao srednjoškolci novi radni vek, jer oni su već na tom putu, i da sutra budu građani koji će zdravstvenu zaštitu, na ovoj teritoriji na Kosovu održati i lečiti sve meštane“, rekla je direktorka Apoteke ’Beograd’ Bjeletić.

Ona je istakla da se uvek možemo osloniti na Beograd, jer "ta povezanost ne sme nikada da prestane".

Direktor Medicinske škole Miodrag Živić rekao je da su deca srećna i zadovoljna poklonima, ali da ipak najveći problem predstavlja nedostatak radnog prostora.

„Medicinska škola ima 330 učenika, u Gračanici je smeštena administracija škole, i četiri odeljenja od prve do četvrte godine, isto tako je u Donjoj Gušteric, i u Lepini. Najveći problem je nedostatak radnog prostora. Željno iščekujemo završetak izgradnje Medicinskog centra u Lapljem Selu, kao bi u što karećem roku prešli u novi radni prostor“, rekao je Živić.

I gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović se zahvalio na poklonima i najavio da će nastaviti saradnju sa apotekom „Beograd“.

„Upravo iz ove škole, jedno odeljenje je bilo u Beogradu da vidi kako funkcioniše rad u apoteci. Imali su priliku da vide kako funkcioniše njihova laboratorija, što je za njih bilo dragoceno iskustvo. Sa direktoricom smo razgovarali da i ostala odeljenja Medicinske škole posete apoteku `Beograd`, kako bi se edukovali. Zdravstveni sistem je na celoj teritoriji KiM bitan za opstanak našeg naroda, nama trebaju edukovani ljudi, koji će ostati ovde da žive, koji će pomagati, odnosno, lečiti naš narod“, rekao je Popović.

Popović je poručio da ovakve veze treba održavati i negovati.

Nakon obilaska Medicinske škole direktorka Bjeletić je sa saradnicima krenula u obilazak KBC-a Priština sa privremenim sedištem u Gračanici i tom prilikom najavila donaciju ovoj usanovi u narednim danima. Njih je dočekao direktor KBC-a dr Bratislav Lazić.

"Oni su danas došli da nas obiđu, da vide kako mi radimo i funkcionišemo i naravno, da nam izraze podršku kao jedna društveno-odgovorna kompanija koja nam dolazi iz Republike Srbije i najave jednu značajnu donaciju koja će se desiti u narednim danima i koja je sada u proceduri oko administrativih dozvola", naveo je Lazić.

Prema rečima Lazića, ovaj Kliničko-bolnički centar funkcioniše u stabilnim uslovima uz "visok nivo pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu".

Lazić danas nije želeo da odgovori na pitanje zbog čega je nedavno suspendovana radnica KBC-a Slađana Đokić, kratko rekavši - "nemam komentar".

Podsetimo, početkom ove nedelje Slađani Đokić iz Čaglavice, dugogodišnjoj radnici Kliničko bolničkog centra Priština, uručena je odluka o suspenziji. Đokićeva je novinarima ispred Uprave KBC rekla da je direktor ustanove Bratislav Lazić doneo ovakvu odluku zbog političkog angažovanja njene ćerke Sandre koja se nalazi na listi SLS-a kao kandidat za poslanika.Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021