Vesti
Društvo

Zdravstveni centar u K. Mitrovici kuburi sa lekovima

Zbog pojačane kontrole uvoza lekova i sanitetskog materijala na prelazu Jarinje između severa Kosova i centralne Srbije Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici loše je snabdeven lekovima.
Zdravstveni centar u K. Mitrovici kuburi sa lekovima
Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici (Foto ZC)

Pacijenti su zabrinuti zbog tog problema, a lekari upozoravaju da bi, ako problem nestašice lokova bude prisutan tokom ove goidine, moglo da dođe do zastoja u radu Zdrastvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Zamenik direktora Zdravstvenog centra Zlatan Elek izjavio je Tanjugu da je najveći problem ove ustanove snabdevanje lekovima, objašnjavajući da se lekovi koji se uvoze preko prelaza Jarinje zadržavaju.

On podseća i da se na lekove koji su uvezeni iz inostranstva plaća carina od 10 do 27 odsto ističući da je Zdrastveni centar u Kosovskoj Mitrovici zdrastvena ustanova koja pruža više od 90 odsto stacionarnih zdrastvenih usluga.

Problem sa nestašicom lekova, po rečima Eleka prevazilazi se, bar za sada, na različite načine izražavajući nadu da pacijenti neće biti ugroženi. Upozorava međutim da "ako se ovakav problem nastavi u 2015. godini onda će sigurno doći i do zastoja u radu". Jedno od reprezentativnih odeljenja mitrovičke bolnice je dečije na kojem se leče mališani sa celog Kosova i na kojem na mesečnom nivou obavi do 1.500 pregleda.

Načelnik dečijeg odeljenja Zoran Savić potvrdio je Tanjugu da su uslovi na ovom odeljenju mitrovičke bolnice apsolutno zadovoljavajući, ali da je u posednje vreme snabdevenost nekim lekovima loša.

Pacijenti su zabrinuti zbog činjenice da je sve češće u mitrovičkoj bolnici izražena nestašica lekova.

Jadranka Vukmirović iz Graca, koja je završila u bolnici jer je njeno novorođenče dobilo visoku temperaturu, kaže da je normalno da su pacijenti i roditelji uplašeni zbog ovog problema.

Zbog povremenog manjka lelova zabrinuta je i Sanja Kračković iz Leposavića koja je, pre nego što je primljena u bolnicu, pitala da li je potrebno da nešto od lekova kupi i dobavi.

"Pitali smo osoblje odmah da li je potrebno nešto od lekova da se nabavi, rekli su da ne, da trenutno ima tako da moje dete trenutno prima terapiju sa odeljenja", navela je Kračkovićeva.

Nekih lekova nema u državnim apotekama na severu Kosova pa su pacijenti prinuđeni da ih kupuju u privatnim koje ih uglavnom dobavljaju iz Prištine.

Kompanijama koje se bave uvozom lekova i medicinskih aparata na sever Kosova ostavljen je rok do 31. maja da regulišu kosovsku licencu u suprotnom taj posao im neće biti omogućen.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020