Vesti
Društvo

Zdravlje Roma: Breg dolazi Muhamedu

Pripadnici romske i aškalijske zajednice posećuju lekara samo u slučaju lečenja, a ne i u cilju prevencije bolesti. Da bi se ovo promenilo, u Gračanici je danas sprovedena akcija besplatne kontrole krvnog pritiska i nivoa šećera za pripadnike Roma.
Zdravlje Roma: Breg dolazi Muhamedu
Akcija merenja krvniog pritiska i šećera kod pripadnika romske zajednice iz Gračanice (Foto Kim)

Kako je navedeno u strategiji Vlade Kosova za uključivanje romske i aškalijske zajednice u kosovsko društvo prema studijama oko 80 odsto pripadnika ovih manjina ne posećuje lekara zbog nemogućnosti da plate lekove ili lečenje. Samo 4 odsto Roma i Aškalija, prema ovim podacima, preventivno su se jednom ili više puta testirali na dijabetes, karcinom ili seksualno prenosive bolesti. Među bolestima koji se najčešće javljaju je dijabetes, od koga boluje oko 10 odsto Roma.

„Romi se ne brinu toliko o svom zdravlju jer nemaju pristup zdravstvenim instituicijama i lekarima da dobiju više saveta i mi smo ti koji hoćemo da im pomognemo. Trenutno Unicef organizuje neke sastanke kako bismo povećali svest Romima da se brinu o svom zdravlju i zdravlju svoje dece i porodice“, kazao je kordinator Centra za naknadno učenje u Gračanici Demir Osmani.

“Ne možemo do ambulante svaki dan, daleko je. Imam šećer i pritisak. Nemamo ni lekove, sve moramo da kupujemo, a nekad nemamo odakle“, kazala nam je Alta Jašari. „Nekad imam lekove, nekad ne. Nemam od čega da kupim. Primam insulin dva puta dnevno. Redovno posećujem lekara, uzimam redovno lekove i terapiju“, kaže Hamiti Šukrana, koja se takođe žali na lošu materijalnu situaciju.

Alta i Šukrana danas su, zajedno sa ostalim Romima iz Gračanice, došle da izmere pritisak i nivo šećera u krvi. Medicinsko osoblje dijagnostičkog centra održalo im je, povodom dana borbe protiv dijabetesa i predavanje o tome kako da se ponašaju ukoliko im je šećer u krvi povišen.

„Bolest ne zna za te barijere i granice da li je neko Rom, Srbin, Albanac, to uopšte nije bitno. Jednostavno mišljenja su nekih ljudi da zdravstvena zaštita nije dostupna romskoj zajednici. Onda smo se mi odlučili da, kako se kaže, ako neće Muhamed bregu onda će breg Muhamedu, da dođemo da održimo jedno predavanje ovde. Pripadnici romske zajednice mogu da odrade i izmere nivo šećera u krvi i krvni pritisak i da ako postoji tendencija da nastaje ova bolest da ih uputimo kome da se obrate i šta dalje da rade“, kazao je Slobodan Kostić iz Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu opštine Gračanica.

Zbog nemara o zdravlju, loše ishrane i lošeg materijalnog stanja, pripadnicima romske i aškalijske zajednice životni vek kraći od 60 godina, u poređenju sa prosekom na Kosovu koji je 70,5 godina.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021