Vesti
Društvo

Zdrava porodica i predan rad su recept za sreću u životu

Da penzionerski dani mogu biti slatki kao ovogodišnji rod grožđa u Velikoj Hoči, govori primer Milice i Save Garić iz ovog sela. Ovaj bračni par prosvetnih radnika živi svoje „Zlatno doba“, dva sina, ćerka, desetoro unučadi, jedan praunuk su motiv za sve što rade.
Zdrava porodica i predan rad su recept za sreću u životu
Sava i Milica Garić (Foto: Radio Goraždevac)

Milica Garić, profesorka ruskog jezika u penziji, prva je žena koja je završila fakultet u Velikoj Hoči. Svoje penzionerske dane Milica provodi tako što se bavi jednim retkim zanimanjem, vezom ikona na platnu.

„Nacrtam na platnu da napravim skicu. Skicu pravim na taj način što prebacim na papir, prvo ikonu koju treba da nacrtam a onda nacrtam preko indiga. To radim na stari način. Sad da vam to ispričam, to bi bila duga priča. Onda prebacim to na platno i vezem. Postoji običan ili prazni vez. Evo upravo, to je taj prazni vez, jedna crta. Onda sam pokušala da uradim duplo, da se vezuje tako što pravim dve crte od jednom“, objašnjava Milica tehniku kojom veze.

Ona kaže da je vez za nju način da ispuni dan a podseća i na neka lepa vremena.

„Kada sam otišla u penziju posle 65. godine radnog iskustva, kao profesor ruskog jezika, gde sam radila u školi sa decom, bilo mi je vrlo dosadno. Kad odem u penziju, šta ću da radim. Onda sam pokušala nešto da radim sa ručnim radom, koji me je podsetio na moju mladost. Snašla sam se za stari materijal, od moje mame. Pronašla sam ga i prvo sam odradila Svetu Bogorodicu, da vidim kako ću da ga uradim i vratim sećanja na detinjstvo, a zatim sam odradila i Svetog Đorđa. To sam nasledila od svoje majke, koja je bila takoreći nepismena, ali je morala da nauči ručni rad, da plete i da veze“, govori Milica za Radio Goraždevac.

Milicin suprug Sava, inače profesor srpskog jezika, svoj radni vek proveo je kao profesor i direktor orahovačke gimnazije. Njegovo dvorište u Velikoj Hoči podseća na rajski vrt.

„Imam ranke i kasnije sorte. Tu je i crno grožđe, krupnije zrno. Mislim da je neka ruska sorta grožđa. To je sin zasadio, ja sam uzeo kalem i primilo se kod mene. Volim i voće. Jabuka, kruiška, breskva, šljiva… Sve to imam u ovom malom okruženju ovde. Čini mi se da bih svaki pedalj zemlje obuhvatio time. To iz radoznalosti. Voće je darovano za čoveka. Volim i lešnik i orah i sve što može da se proizvede i što ja mogu da proizvedem, to i činim“, kaže Sava.

Na dvorište porodice Garić nije ostao ravnodušan ni nobelovac Petar Handke, koji je vraćajući se iz crkve Svetog Nikole na seoskomm groblju, svratio da razgovara uz kafu i rakiju. Handkeu se tronožac na kome je sedeo veoma dopao, te su ga Hanke i njegova supruga poneli kao dar ove porodice. Ukrašavanje sličnih predmeta je još jedan od Miličinih hobija, u tome kaže, pronalazi smirenje.

„Da se smirim malo više, posle ovih događaja, posle rata, da se smirim i priberem, tu sam našla najveću utehu. Pored svega što mogu da radim po kući, navikla sam da radim sa decom i dalje u mislima. Dca kao deca, posle rata su otišli za boljim životom, trbuhom za kruhom. Onda sam pokušala da sebi nađem svoj mir, da se smirim i da sama sebi produžim život“, kaže Milica za Radio Goraždevac.

Deca i unučići su kažu motiv za sve. Svoje radove Milica ne prodaje ali je svoju ljubav prema vezu iskoristila da svoje najdraže daruje u onim najdražim danima u životu.

„Sve ovo što sam uradila će ostati njima. Svima dajem uspomene, ikone, marame, za svadbe, za krštenje. Malo sam sačuvala kod sebe, skoro sve sam njima dala. Prvom unuku sam dala za njegovo prvo venčanje maramu, on je pop. Onda i unuci, i ćerki koja je udata za popa, i njoj sam poklonila maramu, a sada radim i za ostale“, govori Milica kroz osmeh.

Život u mestima kao što je Velika Hoča nije lak a prema Savinim rečima, najteže je za mlade.

„Što se tiče te budućnosti, možda bi je bilo ako bi došlo do neke fabrike i zapošljavanja mladih, jer svi koji su polse 99. godine ostali tu, oni nemaju posao, ne rade, nemaju radni staž, ne mogu da dođu do onoga do čega svi želimo da dođemo, do penzije. A da bi se došlo do penzije mora da se radi“, kaže Sava u izjavi za Radio Goraždevac.

Ipak, i pored svih problema Sava kaže da je život u Velikoj Hoči sladak i da će sa suprugom ovde ostati do kraja života.

 Ostale vesti

MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena
MTS d.o.o. demantovao je danas navode prištinskih medija da je „porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na severu i drugim delovima Kosova“, a o čemu je juče izvestila KosovaPress.
  • 06.12.2021
Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh
U okviru projekta “Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština”, koji je NVO "Link" iz Kosovske Mitrovice sprovela u maju ove godine, ekipa “Smart Green” koju čine mitrovački gimnazijalci, izradila je prototip “pametne” saksije, koja je proglašena najboljim inovativnim radom u projektu.
  • 06.12.2021
Prava nestalih na Kosovu i njihovih porodica se krše već treću deceniju
Državne institucije u Beogradu i Prištini da prestanu da ignorišu probleme nestalih na Kosovu, jedna je od poruka konferencije Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, koja je održana danas u Medija centru u saradnji sa Resursnim centrom za nestala lica u Prištini.
  • 06.12.2021
Gradonačelnica Ljiljana Šubarić posetila Dom kulture u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić danas je u pratnji svojih saradnika posetila Dom kulture u Gračanici sa ciljem detaljnijeg upoznavanja sa radom i izazovima sa kojima se suočava ova ustanova kulture.
  • 06.12.2021
Trajković: Nema opasnosti od poplava
Usled obilnih kišnih padavina na teritoriji opštine Gračanica za sada nema opasnosti od poplava, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi ove lokalne samouprave Vladica Trajković.
  • 06.12.2021
Sutra počinje isplata 20 evra novčane pomoći
Isplata novčane pomoći građanima u iznosu od 20 evra počinje sutra. Novac će najpre dobiti penzioneri. Ostali punoletni građani 8. i 9. decembra.
  • 06.12.2021