Vesti
Društvo

Žbogar: Put za budućnost

EU će ostati posvećena radu na poboljšanju međuljudskih odnosa, rekao je Samuel Žbogar tokom ceremonijalne posete zbog renoviranja puta koji ide do manastira Devič u ovoj opštini.
Žbogar: Put za budućnost
Samuel Zbogar (Foto Rts)

“Pre dve godine sam prvi put posetio manastir Devič. Tada sam prvi put sa sestrinstvom razgovarao o problemima manastira. Manastir Devič je od velike važnosti za ovu opštinu. Zato bi hteo da se zahvalim predsedniku opštine, kao i vladiki Teodosiju, na izgradnji ovakvih odnosa, odnosa za budućnost”, rekao je Žbogar.
 
Episkop raško-prizrenski Teodosije kaže da je izgradnja ovog mosta, odnosno prilaznog puta do manastira Devič prvi značajni korak koji je napravljen da bi se uspostavilo poverenje između manastira, lokalne zajednice i svih koji žive u tom delu Kosova.
 
“Manastir Devič prevazilazi po svom značaju okvire opštine Srbice, kao i okvire naše eparhije. Ovde dolaze ljudi iz daleka, jer ovaj manastir smatraju za veliku svetinju. Manastir je mnogo puta stradao u svojoj istoriji, svi smo se trudili da ga obnovimo. Sada ima ponovo svoj lepi izgled”, rekao je vladika Teodosije.

Vladika Teodosije se zahvalio predstavnicima EU i Samuelu Žbogaru na inicijativi, i predstavnicima Opštine Srbica koji su doprineli da se sanacija puta završi.Ostale vesti

Oko dve trećine ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da je diskriminisano u poslednjih šest meseci
U poslednjih šest meseci 65 odsto ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da im je bilo uskraćeno ili prekršeno neko pravo, a 44 odsto njih veruje da su diskriminisani na osnovu etničke pripadnosti, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC). „Dijalog oči u oči između lokalnih Srba i Albanaca, što manje politike i rešavanje lokalnih problema su ključ“, smatra Dušan Radaković, izvršni direktor ove organizacije.
  • 08.06.2023
Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja
U prostorijama osnovne škole „Janko Jovićević“ održan je „Školski kviz znanja“ na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Goraždevca, Osojana, Banja, Crkoleza, Vidanja i Suvog Grla.
  • 07.06.2023
Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Skupština Kosova je na sednici u sredu, tajnim glasanjem, izabrala ambasadora Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica. Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutna narodna poslanika.

  • 07.06.2023
Patrijarh zabrinut što je veronauka degradirana u status programa
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izneo zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa, kao i da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.
  • 07.06.2023
Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023