Vesti
Društvo

"Zbog stabilnosti Balkana važno članstvo u EU"

"Kosovo će nastaviti proces evrointegracija, koliko god on bude trajao", kazala je ministarka u Vladi Kosova Mimoza Ahmetaj na završnoj konferenciji “EU za mlade profesionalce sa zapadnog Balkana“.
MImoza Ahmetaj (Foto Kim)

U ovom projektu su učestvovali mladi iz svih zemalja regiona, a cilj projekta je prema rečima organizatora izgradnja profesionalnih kapaciteta i pripremanje novih generacija za direktan doprinos u evrointegracijama svojih zemalja na Balkanu.

Ministarka za evrointegracije u Vladi Kosova Mimoza Ahmetaj ističe da je, zbog stabilnosti na Balkanu, od velike važnosti da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU.

“Kosovo će nastaviti proces evrointegracija koliko god to bude trajao i zbog toga je važna dobra regionalna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana, jer taj odnos direktno utiče na određene segmente u evrointegracijama“, kaže ministarka Ahmetaj.

Učesnici projekta, uglavnom mladi, imali su različite zadatke u zavisnosti od struke, najzastupljeniji panelisti su pravnici i ekonomisti.

Svima je, međutim, u radu na projektu bilo zajedničko prevazilaženje različitih pravnih i ekonomskih prepreka u evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana.

Učesnica projekta, Andrijana Čanović iz Crne Gore je sa još četvoro kolega u Sarajevu radila na doprinosu u poboljšanju rodne ravnopravnosti i zaštite manjina.

“Najveći izazov je pre svega bio da razumemo kompletan politički sistem BiH da bi uopšte mogli da dublje uđemo u temu. Nakon toga smo se upoznali sa problemom nepoštovanja rodne ravnopravnosti i manjina. Zaključili smo da je BiH jako sprecifična po tom pitanju. Mi smo dali doprinos i nadamo se pozitivnim rezultatima“, kaže Andrijana Čanović iz Crne Gore.

Ekonomista iz Makedonije Marija Micevska koja je zaposlena u Vladi ove zemlje, sa svojom grupom je radila na rešavanju ekonomskih prepreka u evrointegracijama zemalja zapadnog Balkana.

“Sve balkanske zemlje koje nisu članice EU su manje ili više u sličnoj situaciji kada su u pitanju evrointegracije. Neke zemlje napreduju brže, a neke sporije i ključ našeg zadatka je bio da razmenimo iskustva. Na političke odluke ne možemo da utičemo direktno, ali postoje delovi vezani za administrativni proces na koji možemo da utičemo“, kaže ekonomista Marija Micevska.

Projektom su obuhvaćeni učesnici sa Kosova kao i iz Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i Srbije.

Organizator programa je Evropska komisija i Britanski savet.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023