Vesti
Društvo

Zbog rata u Ukrajini inflacija i skok cena u EU, pad proizvodnje i potrošnje

Zbog rata u Ukrajini, u Evropskoj uniji se zahuktava inflacija, cene energije i sirovina skaču, pad proizvodnje i potrošnje teško će biti izbegnut, zbog čega preti stagflacija - ekonomski rast na nuli uz inflaciju.
Zbog rata u Ukrajini inflacija i skok cena u EU, pad proizvodnje i potrošnje
Ukrajinski volonteri pripremaju hranu za izbeglice u Lavovu. Više od milion ljudu je bilo prunuđeno da napusti svoje domove zbog ratnih sukoba u Ukrajini (Foto FoNet/AP)

Te procene ekonomskih analitičara u EU podudaraju se s upozorenjem francuskog predsednika Emanuela Makrona da se „istorija vraća“ u Evropu, dok rat u Ukrajini „ide u još goru fazu“.

Makron je izjavio da je to više od slutnje posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji mu je predočio da će Rusija bez oklevanja nastaviti vojne aktivnosti sa ciljem „demilitarizacije“ i uklanjanja „nacističkih snaga“ iz ukrajinske vlasti i postizanja neutralnog statusa Ukrajine.

U osvrtima ekonomskih stručnjaka je očekivanje da će zbog žestokih zapadnih sankcija Rusiji i Evropska unija pretrpeti ekonomsku štetu i socijalne posledice, dok je Makron čija zemlja predsedava Unijom, ukazao da će preduzeća, narod i svakodnevni život "biti na udaru dubokih promena idućih meseci".

Savet ministara EU zatražio je "vanredne mere" za spasavanje stočarstva i ostale evropske poljoprivrede, pogodjene velikih skokom cena žitarica i uljarica na svetskom tržištu, a posebno zbog prekida izvoza iz Rusije i Ukrajine, odakle Unija uvozi znatne količine žitarica.

U osvrtu francuskog lista "Figaro" podvlači se da je Evropa "sučeljena s nepoznanicama jednog skupljeg sveta", a ugledni analitičari ukazuju da su centralne banke pred "surovim izborom da dizanjem kamata zaustavljaju inflaciju i time brane pad potrošnje, ili da niskim kamatama čuvaju proizvodnju".

Londonski "Ekonomist intelidžens junit" (EIU) takodje smatra da će "ruska invazija Ukrajine izazvati ekonomske i političke promene u Evropi".

Taj analitički centar Ekonomist grupe navodi da će "ekonomske sankcije Rusiji ipak imati ograničeni uticaj, ali da će sama neizvesnost produžavanja rata neminovno uticati na investicije i potrošnju, dok će skok svetskih cena sirovina podstaći već visoku inflaciju i poremećaje u lancima snabdevanja, što će pogoditi ekonomski rast u ovoj godini".

EIU upozorava da "Evropi preti opasnost da ostane bez ruskog gasa, ako Moskva zavrne slavinu kao odmazdu zbog sankcija, da se suoči s masovnim prilivom ukrajinskih izbeglica i zamašnim poremećajem finansijskog tržišta i prekida u trgovini".

Nemački sajt "Jurointelidžens" ukazuje na činjenicu da Moskva, uprkos ratu, nije prekinula dotok gasa Evropi preko Ukrajine, da se plaćanja za gas, uprkos sankcijama, i dalje odvijaju preko Sberbanke i Gasprom banke, dve najveće ruske, što zbog ogromnog skoka cene gasa Rusiji donosi velike zarade, ali Evropa nema kud jer ne može da opstane bez ruskog gasa.

"Jurointelidžens" primećuje da nije jasno dokle će trajati situacija u kojoj "EU za sada navija za Ukrajinu iz daljine, gledajući iz svojih toplih domova, grejanih na ruski gas".Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022