Vesti
Društvo

Zbog mini hidrocentrala ostali bez vode

Izgradnjom mini hidrocetrale u selu Donja Bitinja meštani su ostali bez vode. Izvorište sa koga su se snabdevali pijaćom vodom je presušilo. Zbog toga su Srbi i Albanci iz ovog sela ispred Opštine Štrpce održali protest.
Zbog mini hidrocentrala ostali bez vode
Protest ispred Opštine (Foto Kim)

„Jutros oko 8:15 smo se okupili ispred Opštine Štrpce gde smo protestovali jer smo već 4-5 dana bez pijaće vode. Uzrok nestanka vode je izgradnja mini hidrocentrale koja je baš pogodila tu žicu sa čijeg izvorišta se mi napajamo pijaćom vodom“, kazao je za RTV Kim jedan od meštana Donje Bitinje Đorđe Stanković.

Idriz Arifi, takođe meštanin Donje Bitinje je kazao da im je opština obećala da će preduzeti određene mere.

„Protestovali smo ispred opštine, jer od subote nemamo vodu, a oni nam nisu pronašli nijedno rešenje. Izvorište reke Lepenac u našem selu je presušilo, a radovi se vrše na oko 60 metara od njega“, kazao je Idrizi.

Stanković kaže da će se protesti nastaviti ukoliko problem ne bude bio rešen.

„Direktor Odeljenja za vanredne situacije u Opštini Štrpce Siniša Budurić je obećao da će gradnja biti privremeno obustavljena, dok se ne reši naš problem snabdevanja pijaćom vodom, u slučaju da firma „Matkos group“ ne ispoštuje naš dogovor doći će inspektori iz Prištne da obustave gradnju“, kazao je Stanković.

O strahu da će ostati bez vode meštani Donje Bitinje su nedavno govorili u našoj emisiji Dogovor!?, a da je strah bio opravdan govori činjenica da je izvorište presušilo, a pijaće vode od subote nema.

U Donjoj Bitinji, multientičkom selu u opštini Štrpce, radovi na izgradnji mini hidrocentrale su počeli još 2015. godine.Ostale vesti

Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020