Zbog mini hidrocentrala ostali bez vode

Izgradnjom mini hidrocetrale u selu Donja Bitinja meštani su ostali bez vode. Izvorište sa koga su se snabdevali pijaćom vodom je presušilo. Zbog toga su Srbi i Albanci iz ovog sela ispred Opštine Štrpce održali protest.

Podeli ovaj članak sa:
  • Protest ispred Opštine (Foto Kim)
  • Izvorište koje je pesušilo

„Jutros oko 8:15 smo se okupili ispred Opštine Štrpce gde smo protestovali jer smo već 4-5 dana bez pijaće vode. Uzrok nestanka vode je izgradnja mini hidrocentrale koja je baš pogodila tu žicu sa čijeg izvorišta se mi napajamo pijaćom vodom“, kazao je za RTV Kim jedan od meštana Donje Bitinje Đorđe Stanković.

Idriz Arifi, takođe meštanin Donje Bitinje je kazao da im je opština obećala da će preduzeti određene mere.

„Protestovali smo ispred opštine, jer od subote nemamo vodu, a oni nam nisu pronašli nijedno rešenje. Izvorište reke Lepenac u našem selu je presušilo, a radovi se vrše na oko 60 metara od njega“, kazao je Idrizi.

Stanković kaže da će se protesti nastaviti ukoliko problem ne bude bio rešen.

„Direktor Odeljenja za vanredne situacije u Opštini Štrpce Siniša Budurić je obećao da će gradnja biti privremeno obustavljena, dok se ne reši naš problem snabdevanja pijaćom vodom, u slučaju da firma „Matkos group“ ne ispoštuje naš dogovor doći će inspektori iz Prištne da obustave gradnju“, kazao je Stanković.

O strahu da će ostati bez vode meštani Donje Bitinje su nedavno govorili u našoj emisiji Dogovor!?, a da je strah bio opravdan govori činjenica da je izvorište presušilo, a pijaće vode od subote nema.

U Donjoj Bitinji, multientičkom selu u opštini Štrpce, radovi na izgradnji mini hidrocentrale su počeli još 2015. godine.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane