Vesti
Društvo

Zbog mini hidrocentrala ostali bez vode

Izgradnjom mini hidrocetrale u selu Donja Bitinja meštani su ostali bez vode. Izvorište sa koga su se snabdevali pijaćom vodom je presušilo. Zbog toga su Srbi i Albanci iz ovog sela ispred Opštine Štrpce održali protest.
Zbog mini hidrocentrala ostali bez vode
Protest ispred Opštine (Foto Kim)

„Jutros oko 8:15 smo se okupili ispred Opštine Štrpce gde smo protestovali jer smo već 4-5 dana bez pijaće vode. Uzrok nestanka vode je izgradnja mini hidrocentrale koja je baš pogodila tu žicu sa čijeg izvorišta se mi napajamo pijaćom vodom“, kazao je za RTV Kim jedan od meštana Donje Bitinje Đorđe Stanković.

Idriz Arifi, takođe meštanin Donje Bitinje je kazao da im je opština obećala da će preduzeti određene mere.

„Protestovali smo ispred opštine, jer od subote nemamo vodu, a oni nam nisu pronašli nijedno rešenje. Izvorište reke Lepenac u našem selu je presušilo, a radovi se vrše na oko 60 metara od njega“, kazao je Idrizi.

Stanković kaže da će se protesti nastaviti ukoliko problem ne bude bio rešen.

„Direktor Odeljenja za vanredne situacije u Opštini Štrpce Siniša Budurić je obećao da će gradnja biti privremeno obustavljena, dok se ne reši naš problem snabdevanja pijaćom vodom, u slučaju da firma „Matkos group“ ne ispoštuje naš dogovor doći će inspektori iz Prištne da obustave gradnju“, kazao je Stanković.

O strahu da će ostati bez vode meštani Donje Bitinje su nedavno govorili u našoj emisiji Dogovor!?, a da je strah bio opravdan govori činjenica da je izvorište presušilo, a pijaće vode od subote nema.

U Donjoj Bitinji, multientičkom selu u opštini Štrpce, radovi na izgradnji mini hidrocentrale su počeli još 2015. godine.Ostale vesti

Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020
Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020
Šivenje maski, humani gest tokom epidemije
Članica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Nadica Jorgić iz Preoca neumorno šije i poklanja maske od kako je počela epidemija koronavirusa. Iako je to posao koji iziskuje dosta vremena, Jorgićeva je odlučila da na taj način da svoj doprinos i pomogne ljudima da lakše prebrode pandemiju.
  • 31.03.2020
Vatromet i aplauz za medicinske radnike
U znak podrške lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv virusa korona, večeras je u Kosovskoj Mitrovici priređen vatromet.
  • 30.03.2020
Počelo letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počelo je tokom noći pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri. Time je noć "skraćena", a dan produžen za 60 minuta, posle zimskog računanja vrmena.
  • 29.03.2020