Vesti
Društvo

Zbog mini hidrocentrala ostali bez vode

Izgradnjom mini hidrocetrale u selu Donja Bitinja meštani su ostali bez vode. Izvorište sa koga su se snabdevali pijaćom vodom je presušilo. Zbog toga su Srbi i Albanci iz ovog sela ispred Opštine Štrpce održali protest.
Zbog mini hidrocentrala ostali bez vode
Protest ispred Opštine (Foto Kim)

„Jutros oko 8:15 smo se okupili ispred Opštine Štrpce gde smo protestovali jer smo već 4-5 dana bez pijaće vode. Uzrok nestanka vode je izgradnja mini hidrocentrale koja je baš pogodila tu žicu sa čijeg izvorišta se mi napajamo pijaćom vodom“, kazao je za RTV Kim jedan od meštana Donje Bitinje Đorđe Stanković.

Idriz Arifi, takođe meštanin Donje Bitinje je kazao da im je opština obećala da će preduzeti određene mere.

„Protestovali smo ispred opštine, jer od subote nemamo vodu, a oni nam nisu pronašli nijedno rešenje. Izvorište reke Lepenac u našem selu je presušilo, a radovi se vrše na oko 60 metara od njega“, kazao je Idrizi.

Stanković kaže da će se protesti nastaviti ukoliko problem ne bude bio rešen.

„Direktor Odeljenja za vanredne situacije u Opštini Štrpce Siniša Budurić je obećao da će gradnja biti privremeno obustavljena, dok se ne reši naš problem snabdevanja pijaćom vodom, u slučaju da firma „Matkos group“ ne ispoštuje naš dogovor doći će inspektori iz Prištne da obustave gradnju“, kazao je Stanković.

O strahu da će ostati bez vode meštani Donje Bitinje su nedavno govorili u našoj emisiji Dogovor!?, a da je strah bio opravdan govori činjenica da je izvorište presušilo, a pijaće vode od subote nema.

U Donjoj Bitinji, multientičkom selu u opštini Štrpce, radovi na izgradnji mini hidrocentrale su počeli još 2015. godine.Ostale vesti

Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020
Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • 27.05.2020
Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020