Vesti
Društvo

Zbog manjka kvalifikovane radne snage firme na Kosovu zapošljavaju i Indijce

Direktor Kluba kosovskih proizvođača Berat Mustafa je izjavio da zbog nedostatka kvalifikovanih radnika kosovske firme zapošljavaju radnike iz Turske i Indije i dodao da su oni specijalizovani, te da obavljaju veliki broj poslova.
Zbog manjka kvalifikovane radne snage firme na Kosovu zapošljavaju i Indijce
Ilustracija (Foto Pixabay)

"Neki su dobili radnike iz Turske, mnogo je zahteva i za onima iz Indije. Imaju dosta radne snage, ali su i veoma obučeni, specijalizovani i obavljaju mnogo poslova", kazao je Mustafa, a prenela Ekonomija onlajn.

On je precizirao da ne smatra da na Kosovu nedostaje radnika, već da, prema njemu, nema kvalifikovanih radnika i istakao da velike kompanije plaćaju njihovu obuku.

Dževat Muća, preduzetnik koji se vratio iz Švajcarske na Kosovo, govorio je o tržištu rada i nedostatku radne snage. On je za RTV21 rekao da je uzrok svemu izostanak vizne liberalizacije.

"Da je došlo do vizne liberalizacije pre deceniju, to se danas ne bi desilo, jer su mladi sa Kosova imali priliku da okuse Evropu i vide šta je istina. Svi građani Kosova imaju želju da žive na Kosovu", rekao je on.

Muća je kazao da se odmah posle rata vratio na Kosovo i otpočeo biznis. On smatra da svaki proizvođač ima manjak radne snage, a da sada odlaze i radnici koji imaju posao i prosečnu platu.

Nije nikakva tajna da radnici iz Indije i Bangladeša dolaze na Kosovo. Na Jutjubu već izvesno vreme ima i detaljnih uputstava za dobijanje radnih viza za građane ovih zemalja.
Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023