Vesti
Društvo

Zbog gripa produžen raspust

Ministarstvo zdravlja Srbije odlučilo je da školski praznični raspust bude produžen zbog sve većeg broja obolelih od gripa, javlja RTS. Nastava  počinje u sredu, 11. januara.
Zbog gripa produžen raspust
OŠ Miladin Mitić u Lapljem Selu(Foto arhiva Kim)

Zbog povećanog broja obolelih od gripa među decom školskog uzrasta, preporučeno je, posle razgovora ministara prosvete i zdravlja, da školski raspust bude produžen i da deca u ponedeljak, 9. januara ne krenu u školu.

Inače, tokom praznika, povećan je broj obolelih od gripa. U nekim kliničko-bolničkim centrima uvedena je zabrana poseta kao preventivna mera.

Virus se prenosi kapljičnim putem, a inkubacija traje od jednog do pet dana.

Obolele osobe su zarazne dan pre nego što se pojave simptomi, ali i četiri do pet dana nakon pojave istih.

Osnovni simptomi su: temperatura iznad 38 stepeni, drhtavica, malaksalost, gubitak apetita i suvi kašalj.

Pored vakcinacije, najbolja preventiva je unošenje što više vitamina C, svežeg voća i povrća, cinka, provetravanje prostorija, boravak na svežem vazduhu, kao i fizička aktivnost.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020