Vesti
Društvo

Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

Završna konferencija „Nedelja žena“
konferencija „Nedelja žena“ (Foto Medija centar)

„Svaka politička partija treba da prilagodi platformu sličnu ovoj koju ima PDK za rodnu ravnopravnost na svakom nivou odlučivanja. To bi mogao biti dobar model i ne bi bio kraj sveta, niti bi to bilo sramota da druge stranke uzmu ovaj model i prilagode sebi. Ne bi bilo ničeg lošeg, naprotiv, mogu ga unaprediti, da to učine boljim ako je moguće“, rekao je Krasnići.

Na temu „Lokalna samouprava: put ka omogućavanju inkluzivnog okruženja za napredak žena“ govorile su predsedavajuća foruma žena iz Demokratskog saveta Kosova Jehona Ljuštaku i predsedavajuća foruma žena iz Alijanse za budućnost Kosova Dielza Kukaj, kao i predsedavajuća seoskog saveta Rogova Filoreta Hoti.

„Mi smo u partiji usvojili jednu klauzulu ekonomskog osnaživanja žena jer smatramo da svi problemi, pa i njihova prava i njihovo nesprovođenje i podela rada u porodici počinje ekonomskom nemogućnošću. Šta mogu opštine uraditi? Mogu mnogo toga kako bi se indirektno uticalo na samostalnost žene i njihovom ekonomskom osnaživanju. Počeću sa merama koje bi mogla da preduzme opština, a to je mogućnost povećanja procenta subvencionisanja. Mnogo žena ima brilijantnih ideja da pokrenu svoj biznis. Mogu imati prednost pri apliciranju i u tom smislu smo od svih opština u kojima upravlja LDK tražili da se povećaju kvote za subvencije za žene, tražili smo i subvencionisanje preduzeća u kojima je zaposlen veći procenat žena“, rekla je Jehona Ljuštaku predsedavajuća foruma žena iz Demokratskog saveta Kosova.

„Moja putanja žene u politici je vrlo teška. To je nepoznat teren i znam da svaka od vas koja je bila ili je sada u politici zna da je to teren koji se ne može detaljno pretpostaviti. Na to je uticao taj patrijahalni momenat u društvu. Nije da nema napretka, međutim implikacija medija, predrasude žena, uvrede, poniženja i dalje čine težim i otežavaju kao i u prošlosti uključivanje žena i zastupljanje u politiku“, rekla je Dielza Kukaj predsedavajuća foruma žena iz Alijanske za budućnost Kosova.

O preprekama sa kojima se suočavala u svojoj političkoj karijeri govorila je predsedavajuća seoskog saveta Rogova Filoreta Hoti.

„Svaki moj uspeh je bio praćen predrasudama poput, koliko je dostojanstvena i dosledna na tim pozicijama, kako može upravljati tim telom jedna žena. Bilo je i težiš reči, ako želite samo radi reda da birate jednu predstavnicu onda je glasajte. Mali je bio broj muškarca koji su me podržavali tokom ovog mog puta. Naravno da su takve reči postepeno uticale na smanjenje mog motiva. Postala sam čvršća i intelektualnija i to je uticalo na to da svi koji su sumnjali u mene promene stav. Bila sam svesna da donosim promenu u mom selu“, rekla je Hoti.

Tema ovogodišnje Nedelje žena koju je organizovao Nacionalni demokratski institut, uz podršku misije USAID-a na Kosovu i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju bila je “Ravnopravnost: Preduslov za demokratsku obuku“.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Od sutra sva vozila na Kosovu treba da imaju registracione nalepnice
Primena registracionih nalepnica na Kosovu počela je 15. marta prošle godine. Jednogodišnjim registracijama vozila, nijedno na Kosovu od sutra, 16. marta, ne bi trebalo da saobraća bez registracionih nalepnica, podsetili su danas iz kosovskog bezbednosnog biroa. 
  • 15.03.2023