Vesti
Društvo

Završeni testovi iz matematike

Svršeni osnovci danas su polagali prijemni ispit iz matematike. Iako je oko 69.400 đaka trebalo još u utorak da polaže test iz ovog predmeta, on je odložen jer je dospeo u javnost.
Završeni testovi iz matematike
Završeni testovi iz matematike (Foto Kim)

U školi u Lapljem Selu prijemni ispist su polagali osmaci iz ove, kao i škole u Ugljaru. U sali je bilo 54 učenika. Odlaganje testa je za pojedine od njih predstavljalo je priliku da se dodatno pripreme. Nekima je test bio izuzetno težak, dok su pojedini učenici iz sale izašli zadovoljni.

“Ne mogu da kažem da je bilo lako jer nikada do sada nismo radili ovakve zadatke, ali mislim da sam sve dobro uradio. Očekivali smo da će zadaci biti teži nego na testu koji je propao, ali ispostavilo se da su bili isti po težini”, kazao je maturant iz Ugljara Jovan Živković.

“Nije bilo teško. Nisam uradio samo jedan zadatak”, naveo je Filip Jovanović. Na pitanje, kako je na njega uticalo odlaganje testa, on je odgovorio da je to bila prilika da još malo vežba.

“Bilo je dobro, lakše nego prošli put, bar za mene. Uradila sam 19 zadataka, to nije sve ali je dosta”, kaže Teodora Stakić.

“Bilo je teško ali smo ipak uspeli da uradimo nešto, ono što je bilo najlakše, logički zadaci”, kaže Andrija Ilić iz Preoca.

Nadzornici koji su pratili polaganje testa kažu da nisu zabeležene nikakve nepravilnosti.

“Današnji test, sa zakašnjenjem od dva dana, protekao je u najboljem redu. Bilo je sve bez problema na osnovu uputstva Ministarstva prosvete Republike Srbije. Mislim da to odlaganje nije poremetilo sami tok ispita, đaci su jednostavno prihvatili tu činjenicu. Danas su bili sasvim skoncentrisani i radili smo onako kako treba”, kaže nastavnica Slađana Kostić koja je nadgledala učenike.

Za razliku od utorka, kada je dospeo u javnost, kontrola testa iz matematike danas je bila strožija i do poslednjeg trenutka on je bio potpuno zaštićen, kaže direktor Osnovne škole Miladin Mitić u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić.

“Danas su stigli novi testovi, test iz matematike je počeo na vreme. Jutros se išlo po testove i bilo je mnogo rigoroznije, kako ne bi došlo do pojava koje su se desile u utorak. Ali, najbitnije je za roditelje i učenike da znaju da su testovi stigli na vreme i da danas završavamo sa maturskim ispitima”, kaže za RTV Kim Ljubiša Karadžić.

Rezultati testova iz matematike biće objavljeni za nekoliko dana. Prethodno su osmaci polagali test iz srpskog jezika, a potom i kombinovani. Po objavljivanju konačnih rezultata sledi upis u željene srednje škole.Ostale vesti

Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020
Izmenjeno pravilo za pomoć od 100 evra
Sto evra pomoći od države moći će da dobiju svi punoletni državljani Srbije koji imaju ličnu kartu ili je izvade do datuma isteka prijave za pomoć 5. juna.
  • 29.05.2020
Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020