Vesti
Društvo

Završeni pregovori Kosova o SSP-u

Šef pregovaračkog tima Evropske unije Žan Erik Pake izjavio je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju početak kosovskog puta ka EU.
Završeni pregovori Kosova o SSP-u
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

"Mora se raditi na vladavini prava, izbornim reformama, demokratskom vladanju, zaštiti manjina, trgovini i ja se nadam da će današnji dogovor ubrzati te reforme", rekao je Pake nakon sastanka kojim je označen završetak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i EU.

Dokument o SSP-u sadrži deset poglavlja i očekuje se da bude potpisan na jesen.

Prema rečima kosovske ministarke za evropske integracije Vljore Čitaku, potpisivanje SSP ima veliki ekonomski i trgovinski značaj za Kosovo.

"Nastupio je istorijski trenutak u evro-integracijama Kosova. Sporazum predstavlja zakonski okvir koji pruža stabilnost i bezbednost za ulagače i ostvaruje zdravu bazu za nova radna mesta. Njime se predviđa i liberalizacija tržista između Evropske unije i Kosova", kazala je Čitaku.

Zvaničnici Evropske komisije rekli su da ne očekuju nikakve prepreke u usvajanju dokumenta od strane Evropskog parlamenta.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023