Vesti
Društvo

Završena treća radionica “Čuvam jezik, lepo pišem”

Dečja književna radionica “Čuvam jezik, lepo pišem”, treća po redu, okupila je ove godine više od šesdesetoro dece uzrasta od 10 do 15  godina. Cilj ove škole bio je da se deci približi ljubav prema poeziji, čitanju i pisanju. 
Završena treća radionica “Čuvam jezik, lepo pišem”
Detalj sa radionice (Foto Kim)

Tokom njenog trajanja učesnici su razvijali kulturu pismenog izražavanja, maštovitosti, talenat i kreativnost, a svoje umeće pisanja predstavili su na kraju radionice.

Prvu nagradu za svoj književni rad dobio je Luka Jovanović, drugu Natalija Kostić dok je treća nagrada pripala Heleni Popović i Milici Mirković.

"Jako mi je bilo lepo na radionici, žao mi je što se završila. Nadam se da će i sledeće godine biti održana. Upoznala sam puno novih drugarica, naučila sam da pišem tekstove", kazala je Sofija Popović.

"Bilo mi je zadovoljstvo da učestvujem u radionici", kratko je rekla Tara Arsić.

"Ovo je treća radionica koju posećujem. Veoma sam zadovoljna predavačima", dodala je Jovana Adžančić.

Sa učesnicima radionice su radili predavači pesnik Aca Vidić i književnica Milica Matijević.

“Želim da se zahvalim deci što su tokom radionice bili uporni, strpljivi što su trošili energiju da unaprede svoj rečnik. Hvala im što smo se igrali sa rečima, što smo ih odbacivali, vraćali, i pokušavali da shvatimo ko smo, kako komuniciramo sa drugim ljudima”, rekla je književnica Matijevićeva.

Ona je napomenula da su deca bila strpljiva i vrlo pažljiva.

"Pozvala bih svu ovu decu da neguju svoj talenat, da ga brane, jer je to autentičan talenat i njihovo veliko bogatstvo. Očekujem da u toku godine ulože dodatan napor, da hrane svoj talenat tako što će čitati pre svega, što će razgovarati o stvarima koje ih muče i tište i prenositi sve te stvari na papiru. Tu su naravno i sve one lepe stvari koje treba zabeležiti”, poručila je Matijević.

Radionicu “Čuvam jezik, lepo pišem” organizovao je Dom kulture Gračanica, a održana je pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i traži od Vlade Кosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

  • 07.10.2022
Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022