Vesti
Društvo

Završena kampanja „16 dana aktivizma“

NVO „Žensko pravo“ je 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava umetničkim programom obeležila završetak kampanje „16 dana aktivizma“ protiv nasilja nad ženama.
Završena kampanja „16 dana aktivizma“
Slika sa završne kampanje u KM (Foto "Žensko pravo")

Obeležavanje kampanje „16 dana aktivizma“ je počelo 25. novembra, na Međunarodi dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završeno 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava. Direktorka ove nevladine organizacije Ružica Simić je za RTV Kim kazala da su to datumi koji su povezani sa osnovnim pravima žena.

„Mi smo za 16 dana imali oko šest aktivnosti. Prva aktivnost je bila na ulici gde smo sa građanima razgovarali o fenomenu nasilje nad ženam i šta će po tom pitanju učiniti društvo. Razgovarali smo i o konkretnim problemima žena koje su nam se javile, o konkretnim pitanjima“, kazala je Simićeva.

Kampanju o podizanju svesti zajednice o tome sa kakvim se problemima suočavaju žrtve nasilja, NVO „Žensko pravo“ je prikazalo i na kreativan način.

„Za završetak kampanje smo pripremili umetnički program sa mladim umetnicama iz Kosovske Mitrovice koje su na kreativan način predstavile žene koje trpe nasilje. Takođe su pokazale da te žene mogu da prevaziđu sve probleme i sigurnim koracima koračaju u budućnost“, rekla je Simićeva.

Programu su prisustvovale Koordinatorka UNDP-a Urlika Rikardson i predsednica „Mreže žena Kosova“ Igbale Rogova koja je govorila o problemima LGBT zajednice.

“16 dana aktivizma" je globalna, svetska kampanja koja počinje 25. novembra - Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava.Ostale vesti

Počinje letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje noćas pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri.
  • 28.03.2020
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
  • 28.03.2020
Gračanica: Poštovanje Zakona o upotrebi jezika uz brojne izazove
Iako je Opština Gračanica u vezi sa primenom Zakona o upotrebi jezika dobro ocenjena, problemi postoje. Nedovoljan broj prevodilaca u ovoj lokalnoj samoupravi je samo jedan od njih, kaže kontakt osoba za jezička pitanja u Opštini Gračanica Aleksandar Todorović.
  • 28.03.2020
Proizvodnja vizira kao pomoć zdravstvenim radnicima
Inovacioni centar Gračanica je zbog aktuelne situacije povodom epidemije koronavirusa počeo da proizvodi zaštitne vizire, kako bi dao određeni doprinos u borbi protiv ovog virusa. Prvih 25 uručeno je Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici.
  • 27.03.2020
“I Srbi i Albanci izgubili od Nato bombardovanja”
U senci straha od novog koronavirusa koji odnosi ljudske živote širom sveta, danas se sećamo NATO bombardovanja Savezne Repubilke Jugoslavije koje je počelo pre 21 godinu. Zbog vanrednih mera koje su uvedene, na Kosovu se ne obeležava godišnjica početka bombardovanja.
  • 24.03.2020
UNS traži od Vlade Srbije da pomogne medijima
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da Vlada Srbije u svoj program podrške privredi u doba pandemije prioritetno uvrsti mala i srednja preduzeća, među kojima je i najveći broj medija u Srbiji.
  • 23.03.2020