Vesti
Društvo

"Zaustaviti linč aktiviste Gašija"

Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
Škeljzen Gaši (Foto Zeri)

Zbog izjava koje je dao pre više od mesec dana, a kojima je između ostalog pomenuo nealbanske civilne žrtve i njihovo pravo na pravdu, kao i to da bivši pripadnici OVK moraju da snose individualnu odgovornost za počinjene zločine, Škeljzen Gaši je javno linčovan.

Dobijao je pretnje i uvrede od strane šire javnosti, ali i mnogih javnih ličnosti i političara.

Time se pokazuje da “čak i 21 godinu nakon sukoba na Kosovu je izuzetno opasno govoriti o ratnim zločinima, o drugačijem narativu, u društvu u kojem je kultura nekažnjivosti ojačala svoje korene”, navodi se u zajedničkom saopštenju blizu četrdeset organizacija i pojedinaca, kako iz albanske, tako iz srpske zajednice. Inicijativu da se zaustavi linč Gašija podržala je i Radio televizija Kim.

Bivši gradonačelnik opštine Srbica, trenutno šef Demokratske partije Kosova u Srbici, Sami Ljuštaku je Gašija označio kao "udbaša", i čoveka koji "mrzi OVK, kao neko ko pokušava da kriminalizuje OVK", ali i kao čoveka koji "mrzi Kosovo".

Nedavno je i predsednik Kosova, Hašim Tači je Šeljzenu Gašiju pripisao mržnju prema OVK, čak i nakon objašnjenja o nesporazumu koji je iznesen u njegovom prvom intervjuu.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog uvreda i linča upućenim aktivisti Škeljzenu Gašiju koji neprestano vrše uticajne ličnosti i političari iz kosovskog društva, koji već dugo godina kreiraju javni diskurs o prošlosti gde je samo jedna istina u narativu preovlađuje”, navodi se u saopštenju.

"Ratne zločine ne treba kolektivno pripisati grupi ili etničkoj pripadnosti, ali pojedinci treba da odgovaraju za svoje zločine u vezi sa sukobom."

Govoru mržnje se mora suprotstaviti na svim nivoima, poručuje se dalje.

“Pozivamo politički spektar da odmah zaustavi javni linč aktiviste Škeljzena Gašija, jer sa takvom političkom elitom u kojoj se predstavlja i promoviše jedna naracija, jedna istina, onemogućavamo proces tranzicione pravde na Kosovu i uskraćujemo pravo na pravdu žrtvama i njihovim porodicama. Takođe predlažemo da političke stranke održavaju aktivnosti podizanja svesti za svoje članove kako bi pravilno razumeli proces tranzicione pravde i principe suočavanja sa prošlošću kako bi se izbegli slični slučajevi linča u budućnosti”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Organizacije koje su podržale inicijativu:

Mreža žena Kosova
INTEGRA
ORCA – Organizata për rritjen e cilësisë në arsim
NSI – New Social Initiative
TOKA
Institut Columbus
Youth Initiative for Human Rights – Kosovo
KFOS
Multimedia
KCSF
Ćohu
Nora Ahmetaj
BIRN
Internews Kosovo
Artpolis
SIT
ETEA
Developing Together
EcoKosWomem
EC Ma Ndryshe
KEC
DokuFest
CHwB
Cel Kosova
IPKO Foundation
Institut GAP
NVO Aktiv
RTV Kim
ACDC
QKRMT
Sbunker
Udruženje intelektualaca iz Dečana
CPC - Center for Political Courage
POLIS
NOPM
GAIA - SCI Kosovo
CVE Analyst
FLOSSK
KADCOstale vesti

Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020
U četiri opštine na Kosovu zabranjeno kretanje od 21 do 5h

Kosovska vlada odlučila je da ograniči kretanje u nekoliko gradova u kojima postoji veliki broj slučajeva infekcije korona virusom, te da u isto vreme zabrani rad restorana, kafića i kafana. U poslednjih 36 sati na Kosovu je preminulo 13 inficiranih osoba.

  • 05.07.2020
U Prilužju ukraden motokultivator sa frezom
Zoranu Aritonoviću iz Prilužja ukraden je noćas motokultivator sa frezom. Policija je otvorila slučaj. Pljačke u ovom većinski srpskom selom iz vučitrnske opštine su svakodnevica.
  • 05.07.2020
Kosnet: Građani SAD i Kosova dele mnoge vrednosti
Zbog epidemije koronavirusa Ambasada SAD na Kosovu je Dan nezavisnosti proslavila virtuelno. Američki ambasador Filip Kosnet se javnosti obratio putem internet stranice.
  • 04.07.2020
Pokrenuta peticija da se dozvoli ulazak na Kosovo Miloradu Arlovu
Udruženje roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice pokrenulo je peticiju putem interneta kojom bi se ukinula odluka Prištine o zabrani ulaska predsedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Miloradu Arlovu.
  • 04.07.2020