Vesti
Društvo

Zatvorena biračka mesta

Večeras u 20 sati zatvorena su biračka mesta na kojima su građani birali 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji.
Zatvorena biračka mesta
Biračko mesto u Lapljem Selu (Foto Kim)

Prema poslednjem preseku OEBS-a o izlaznosti do 18 časova na Kosovu je glasalo 35, 2 % birača.

Izborni dan na Kosovu protekao je bez incidenata, a veliki broj građana se žalio na neažuriranost biračkih spiskova.

Za organizovanje parlamentarnih izbora na Kosovu bila je zadužena Misija Oebs.

Nakon završetka procesa, OEBS će transportovati prikupljene glasove u Rašku i Vranje i predaće ih RIK-u na brojanje i ostale prateće procedure.

Angažovanje OEBS-a oslanjalo se na prethodna iskustva, naročito one izbore ovde održane 2014. godine. 

Na Kosovu je pravo glasa prema podacima RIK-a imalo je ukupno 106. 094 birača.Ostale vesti

Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020
Pozivi BG i PR da se pridruže PTEC kao posmatrači
Delegacija Ministarstva energetike SAD, u ime ministra Dena Brujea, uputila je pozive Beogradu i Prištini da se pridruže Partnerstvu za transatlantsku energetsku saradnju ( PTEC ) kao posmatrači.
  • 23.10.2020
Naftna mrlja u kanalu koji snabdeva vodovod
Kosovska policija dobila je juče informaciju da su primećene naftne mrlje u kanalu Ibar Lepenac, koji snabdeva vodovod u Mitrovici. Slučaj se dalje istražuje.
  • 22.10.2020
Završena rekonstrukcija Doma kulture u Donjoj Gušterici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je u pratnji svojih saradnika obišao rekonstruisani Dom kulture u Donjoj Gušterici. „Ono što je urađeno značiće mnogo za meštane naše okoline, jer se u Domu organizuju različite kulturne manifestacije“, kazala je direktorica ove ustanove Vesna Kukureković.
  • 22.10.2020