Zašto su važne Gazivode?

Srbija trenutno ulaže u rekonstrukciju brane na jezeru Gazivode kod Zubinog Potoka oko million evra.

Podeli ovaj članak sa:
 • Jezero Gazivode (Foto Helikim)

Preko 90 odsto vodene mase u ovo jezero, koje bi prištinske vlasti da stave pod svoju kontrolu, dolazi sa vodozahvata u centralnoj Srbiji.

Zašto su hidrocentrala i jezero Gazivode važni za Srbiju i Srbe na severu Kosova?

Veštačko jezero Gazivode i hidrocentrala kod Zubinog Potoka su jedni od najvažnijih energetskih resursa Republike Srbije na severu Kosova. Jezero i hidrocentrala imaju ekonomski, strateški i razvojni kapacitet.

“Jezero Gazivode sa hidrocentralom može da ima jak ekonomski uticaj na razvoj severa Kosova zato što je godišnji dohodak oko deset miliona evra. Toliko bi trebalo da bude, bar dok mi ovde razgovaramo, situacija nije takva”, naveo je direktor JP “Ibar” HE Gazivode, Srđan Vulović.

Gazivode se često pominju kao meta prištinskih vlasti koje žele da ih uključe u kosovski energetski sistem. Hidroelektrana je u vlasništvu i pod upravom EPS-a.

Uprkos činjenici da se čak 74 odsto površine jezera nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok, a 25,9 odsto na teritoriji Novog Pazara i Tutina, Priština tvrdi da je reč o njihovoj imovini.

U Gazivode svih ovih godina ulaže Srbija.

“Sva ulaganja na velikoj i maloj brani se vrše iz budžeta Republike Srbije. Trenutno se vrši rekonstrukcija prelivnog zida na velikoj brani”, dodao je Vulović.

Termoelektrana u Obiliću ne bi mogla da radi bez vode sa Gazivoda. Tenzije oko Gazivoda podgrejalo je prusustvo vojnika KFOR-a. Njihovi pripadnici i danas su bili vidljivi u blizini jezera.

“Mislim da je ovo jedan od najznačajnijih objekata i resursa koje posedujemo mi Srbi na severu Kosova, tj. uopšte Srbi na celom Kosovu. Bez hidroelektrane i jezera Gazivode nema opstanka Srba, ni severno, ni južno”, rekao je Goran Kasalović iz Zubinog Potoka.

Oko veštačkog jezera i hidrocentrale koplja se lome, jer onaj ko ih kontroliše ima pod kontrolom energetske resurse skoro celog Kosova. Za sada to rade radnici preduzeća “Ibar” HE Gazivode.

Jezero je dužine 24 kilometara, visina brane je 107 metara, u osnovi je široko 460, a dugo 408 metara.

Ostale vesti

 • Kraj za neregistrovana vozila na severu Kosova

  Kraj za neregistrovana vozila na severu Kosova

  Kosovska policija će u regionu Mitrovica Sever od 24. septembra sprovoditi pojačanu kontrolu, tokom koje će oduzimati tehnički neispravna i neregistrovana vozila, a protiv lica koja budu upravljala ovakvim vozilima, preduzimaće se zakonske mere.

 • Srednjovekovni karavan u Lepini

  Srednjovekovni karavan u Lepini

  U okviru manifestacije „Dani opštine Gračanica“ u Lepini kraj Lipljana je održan srednjovekovni karavan. Cilj manifestacije je prezentovanje srednjovekovnih veština i zanata. Deca nisu krila oduševljenje, a meštanima je drago što je ovakav događaj organizovan u njihovom selu.

 • ’’Život u selu je monoton’’

  ’’Život u selu je monoton’’

  Nezaposlenost je jedan od najvećih problema Srba na centralnom Kosovu koji se, u potrazi za novcem, zaposlenjem i boljim životnim uslovima, neretko odlučuju da sve to potraže na nekom drugom mestu. Oni koji ne nameravaju da napuste rodni kraj, na sve moguće načine pokušavaju da opstanu.

 • Počeli Dani opštine Gračanica

  Počeli Dani opštine Gračanica

  „Dani opštine Gračanica“ započeli su dečijim karnevalom na kojem su učestvovali polaznici predškolske ustanove Đurđevak. Prvog dana manifestacije održava se i sportski turnir u košarci, odbojci i fudbalu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane