Vesti
Društvo

Zašto stalno rastu cene goriva?

Glavni uzrok poskupljenja goriva su cene nafte koje su skočile zbog rata u Ukrajini.
Zašto stalno rastu cene goriva?
Trenutno snažan dolar dodatno pojačava efekat poskupljenja, pošto se naftom trguje u dolarima, a evropski kupci pretežno plaćaju u evrima (Foto Julian Stratenschulte/dpa)

Barel (159 litara) severnomorske nafte brent, važne za Evropu, koštao je u ponedeljak 139 dolara, pošto je američki državni sekretar Entoni Blinken najavio mogućnost zabrane uvoza ruske nafte.

Trenutno snažan dolar dodatno pojačava efekat poskupljenja, pošto se naftom trguje u dolarima, a većina evropskih kupaca plaća u evrima.

Pored toga, poskupljenje dizela podgreva velika potražnja za relativno sličnim lož uljem, dok opada uvoz dizela iz Rusije.

Drastičan porast cena goriva zbog rata u Ukrajini nadovezao se na prethodna poskupljenja koja su već bila rekordna.

Poskupljenje goriva na Kosovu ne prestaje, a cena nafte i benzina dnevno raste za 8 do 10 centi.

Podsetimo, cena goriva na severu je prošlog petka probila granicu od 200 dinara.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022