Vesti
Društvo

Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija

Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Reka Gračanka (Foto Kim)

Smrad najviše smeta ljudima koji žive neposredno uz reku, ali se širi kroz čitava sela.

„Nesnosni smrad reke uglavnom intenzivno počinje da se širi u letnjem periodu, a inače se po čitav dan oseća. Ljudi teško mogu da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti, žale se i dolaze meni“, kazao je predstavnik sela Preoca Aleksandar Kostić.

On dodaje da je problem prijavio Opštini Gračanica i da su po tom pitanju iz lokalne samoprave već preduzete neke mere.

Meštani Preoca i Lapljeg Sela tvrde da smrad „dolazi iz fabrike u Ajvaliji", te da se tome ne može stati na put. Kako kažu, čak ni apel iz lokalne samouprave ne može da im pomogne.

„Očigledno da neko ne želi da preduzme bilo kakve korake povodom rešavanja ovog pitanja i mislim da su pre tri godine, ako se ne varam, iz Opštine Gračanica utvrdili ko je potencijalni zagađivač. Ipak, ostalo je samo na tome. Definitivno da je vlasnik fabrike koja ispušta hemikalije toliko jak da mu se ne može stati na put“, rekao je Nebojša Lekić iz Preoca.

„Miris reke“ se najintenzivnije oseća u jutarnjim časovima, navode meštani Lapljeg Sela.

„Zbog visokih temperatura tokom leta, smrad je nepodnošljiv. Ne znam gde bismo još trebali da idemo i apelujemo da nam pomognu, jer je uzrok ovoga jedna fabrika“, rekao je Radojica Stojanović iz Lapljeg Sela.

„Ovo je jedan od načina kako da nas isteraju odavde. Ovo što se kod nas radi nigde nema, to je izvan kulture i izvan svakog domašaja“, kazao je Voja Nedeljković, još jedan revoltirani meštanin Lapljeg Sela.

Meštani Preoca i Lapljeg Sela, ali i mediji (vidi antrfile), na isti problem sa rekom Gračankom ukazuju godinama.

„Po ko zna koji put govorimo o istim problemima, a to su problemi zagađenja životne sredine. Mirisi su nesnosni, ali ovo nije ništa novo i sve je to od nepročišćenih industrijskih voda koje se sada tendenciozno ispuštaju da bi se narod u ovim vrelim danima uznemirio“, smatra Dragan Stević iz Lapljeg Sela.

On dodaje da se pred ovim problemom "oči više ne mogu zatvarati".

„Dokle ćemo ovo da trpimo? Treba da se zapitaju lokalna samouprava i vlasti u Prištini. Ovaj problem je jako ozbiljan, ali narod kao da još uvek to ne shvata. Nećemo više da zatvaramo oči“, zaključio je Stević.

Nakon više obraćanja predstvnicima Opštine Gračanica, redakcija RTV Kim je danas dobila odgovor ispektorke Odeljenja za inspekciju Aleksandre Blanuše.

U saopštenju koje je dostavila našoj redakciji navodi da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, a da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava.

“Od pojave pandemije kovid-19, jedan duži period nije bilo problema sa rekom. Međutim, opet imamo pojavu bele vode, jakog i neprijatnog mirisa. Odmah nakon što smo to primetili, kontaktirali smo inspektore Ministarstva životne sredine, nakon čega je izvršeno uzorkovanje vode na više lokacija. Rezultati koji su nam pristigli ukazali su na prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, i da na osnovu tih osnovnih analiza nema razloga za brigu građana", stoji u saopštenju.

Blanuša je navela i da je Opština Gračanica želela dodatne analize vode, ali...

"Kako bismo bili u potpunosti sigurni, ponovo smo se obratili Institutu za javno zdravlje, kako bismo uradili analize na teške metale. Tom prilikom su nas obavestili da usled tehničkih problema trenutno nisu u mogućnosti da urade takvu vrstu analize, da će nam javiti istog trenutka kada se za to stvore uslovi, ali i da to neće biti tako brzo”, piše u saopštenju.

Blanuša je dodala i da se meštani opštine Kosovo Polje takođe suočavaju sa istim problemom, te da će povodom toga biti zakazan sastanak sa direktorom Odeljenja inspekcije Opštine Kosovo Polje, direktorom inspekcije Opštine Priština i predstavnicima Ministarstva životne sredine.

“Naši sledeći koraci, kao Odeljenja inspekcije, zavise od rezultata analiza na teške metale i sastanka koji sam spomenula, a koji je od velike važnosti. Mi smo ranije već konstatovali i obavestili naše građane da smo kontrolom terena utvrdili da uzročnik dolazi iz pravca Ajvalije koja teritorijalno pripada opštini Priština. Od predstavnika opštine Priština još uvek nismo dobili odgovor na pitanje da li su njihovi nadležni utvrdili o kome ili o čemu se radi”, navela je ona.

Reke na Kosovu su neretko zatrpane otpadom, samo na teritoriji opštine Gračanica je u maju ove godine registrovano oko 60 divljih deponija, a vazduh duž toka reke Gračanke godinama ima "miris", u samoj Gračanici, zbog jalovine, ponekad i "boju". Možda meštani okolnih sela maske ne nose samo zbog korone. Pored infekcija, one mogu štititi i od aerozagađenja. Tako će Kosovo bar po nečemu zaličiti na, recimo, Japan, a Gračanica na Tokio.Ostale vesti

PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022
Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022