Vesti
Društvo

„Zapaljiva retorika i neefikasnost policije i pravosuđa utiču na bezbednost“

„Zapaljiva retorika od strane aktuelnih predstavnika vlasti dovodi do pogoršane bezbednosti Srba na Kosovu“, složili su se predstavnici srpskog civilnog sektora tokom debate „Otvoreno o bezbednosnoj situaciji u srpskim sredinama“ održanoj u Centru građanske energije u Gračanici (CEC). Učestali slučajevi napada i pljački u srpskim sredinama uglavnom ostaju nerešeni, pokazuju istraživanja "Humanog centra" iz Kosovske Mitrovice.

„Zapaljiva retorika i neefikasnost policije i pravosuđa utiču na bezbednost“
Učesnici debate o incidentima u srpskim sredinama (Foto Kim)

Napad na dvojicu srpskih mladića na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici, prebijanje Luke Dimitrijevića u Gračanici i maltretiranje porodice Đorđević u Gojbulji su poslednji incidenti koji su uznemirili srpsku javnost na Kosovu.

„Srbi na centralnom Kosovu su ogorčeni zbog napada na mladića u Gračanici od strane trojice Albanaca“, kaže Dejan Radivojeivć i ističe da je to je bio povod da se ovdašnje civilno društvo pokrene i organizuje više aktivnosti koje imaju za cilj da ukažu na pogoršanu bezbednost. On, međutim, ističe da su bezbednosne institucije potpuno neefikasne u rešavanju ovakvih slučajeva.

„Srpska zajenica je ogorčena, to su i pokazali onog dana na protestima i u par inicijativa koje su bile organizovane, ali lično sumnjam da će biti bilo kakvog epiloga vezano konkretno za ovaj slučaj. A sa druge strane, mislim da je jako hrabro da se takav napad dogodi u centru Gračanice od strane druge zajendice. To je nedopustivo“, kaže direktor „Foruma za razvoj i multietničku saradnju“.

Radivojević je kritikovao političke predstavnike Srba u centralnim institucijama što se nisu više posvetili ovom događaju.

„Političke strukture verovatno misle da jednim saopštenjem, izdato je od strane Srpske liste, utiču na bilo kakav post proces. U pitanju je volja, u pitanju je koordinacija... Ja lično verujem da bi koordinacija između civilnog sektora, političkog sektora i lokalne političke strukture bila dobitna kombinacija“, kaže Radivojević.

Zbog sumnje u rad nadležnih u Policijskoj stanici u Gračanici tokom istrage u slučaju napada mladića, porodica Dimitrijević je u Inspektoratu Policije u Prištini zatražila pokretanje nove istrage. Miodrag Milićević, izvršni direktor NVO „Aktiv“, kaže da bi, ukoliko pritužba postoji, Policijski inspektorat trebalo da preispita čitav slučaj.

„Policijski inspekotrat mora da na osnovu internih procedura zahteva ponavljanje procesa istrage kako bi taj slučaj dobio jedan epilog kakav bi zaista trebalo da bude i po zakonu i po pravilima koja važe i na nivou policije i na nivou Tužilaštva, kazao je Milićević.

„Dok je Srba na Kosovu biće i bezbednosnih rizika“

Prema podacima iz istraživanja „Humanog centra“ iz Kosovske Mitrovice, tokom januara meseca na teritoriji opštine Gračanica zabeleženo je 7 izvršenja krivičnih dela.

„Od kojih su: napad, nasilje u porodici, pljačka, uništavanje i oštećenje imovine, pokušaj krađe, zastrašivanje, pretnja. Takođe smo to imali i u februaru. Pod istragom je većina slučajeva, hapšenja većinom nema“, kaže Veroljub Petronić, uz navođenje da je malo otkrivenih počinilaca krivičnih dela.

Petronić je kazao da je tokom prošle godine bilo 52 napada u srpskim sredinama, te da je samo u povratničkim selima bilo 26. Petronić je time dematnovao zamenika direktora Kosovske polciije Dejana Jankovića koji je u emisiji „Sporazum“ kazao da je tokom prošle godine zabeleženo samo 11 takvih incidenata.

„Pitanje bezbednosti srpske zajednice je pitanje svih pitanja jer, da budemo otvoreni, dok god ima Srba na Kosovu postojaće neki vid ugrožavanja. Kad ne bi bilo Srba ne bi bilo ni drugih bezbednosnih rizika prema srpskoj zajednici“, ističe Petronić.

Takođe je izneo podatak da je tokom prošle godine zabeleženo 827 različitih krivičnih dela u srpskim sredinama, te da su najčešće to bile krađe.

Prema mišljenju Miodraga Milićevića, izvršnog direktora NVO „Aktiv“ postoje dva glavna indikatora po pitanju pogoršane bezbednosti.

„Jedan je vrlo zapaljiva retorika koja se dešava u javnom prostoru, inicirana prevashodno od političara i ključnih nosioca vlasti, a sa druge strane imamo i nedovoljnu efikasnost rada organa bezbednosti. Tu pre svega mislim na Kosovsku policiju koja je zadužena za taj proces istrage“, kaže Miodrag Milićević.

Sa njim se slaže i Dejan Radivojević iz „FDMC“-a.

„Ovo je rezultat veoma zapaljive retorike trenutne garniture vlasti i ona vrlo utiče, ne mogu da kažem ohrabrivanje, ali ima uticaja da se trenutna retorika koja vlada generalno na centralnom nivou ima uticaja na ohrabrivanje tog patriotizma i nacionalizma, što je nedopustivo posle 20 godina rada i ulaganja međunarodne zajednice“, rekao je Radivojević.

Miodrag Milićević je mišljenja da treba uspostaviti jasan mehanizam pritiska na policijske i pravosudne organe kako bi bili efikasniji u rešavanju etnički motivisanih slučajeva.

„Kako bi time umanjili mogućnost ponavljanja istih ili makar poslali jasnu poruku eventualno budućim počiniocima“, kaže Milićević.

Petronić ističe da je problem u pravosuđu, a ne u policiji.

“Samo nekažnjavanje izvršilaca krivičnih dela šalje poruku da je to legitimno, dopustivo, nekažnjivo. Prema tome, kada bi pravosuđe bilo mnogo efikasnije mislim da se ovakva krivična dela ne bi dešavala“.

Ponavlja da „ne treba svaljivati sve na policiju“ jer, kako ističe, srpska zajendica nema saradnju sa organima bezbednosti.

„Ljudi se plaše da prijave ono što znaju zato što se plaše da će se saznati da su oni prijavili neko krivično delo, plaše se da će imati posledice i plaše se da se ništa neće promeniti ako prijave“, kaže Petronić na osnovu istraživanja koje je nedavno sproveo „Humani centar“ iz Kosovske Mitrovice.

Debata „Otvoreno o bezbednosnoj situaciji u srpskim sredinama“ održana je u okviru projekta koji sprovodi „Forum za razvoj i multietničku saradnju“ iz Gračanice, a uz podršku „Kosovske fondacije za otvoreno društvo“ (KFOS).Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021