Vesti
Društvo

Zamenik šefa misije Ambasade SAD na Kosovu posetio Pećku Patrijaršiju

"Ne možete da razmišljate o miru, a da ne razmišljate o zajedničkoj budućnosti“, rekao je zamenik šefa misije Ambasade SAD-a na Kosovu Nikolas Džiakobi prilikom posete manastiru Pećka Patrijaršija.
Zamenik šefa misije Ambasade SAD na Kosovu posetio Pećku Patrijaršiju
Poseta zamenika šefa misije Ambasade SAD Pećkoj Patrijaršiji (Foto Kim)

Nikolas Džiakobi je tokom posete manastiru razgovarao sa igumanijom manastira Pećka Patrijaršija mati Haritinom i sestrinstvom, koje broji oko dvadesetak monahinja.

U ovom manastiru NVO "Human" uz podršku Američke ambasade na Kosovu sprovodi projekat praćenja statike i vlage na zidovima Pećke Patrijaršije. Sa predstavnicima ove organizacije Nikolas Džiakobi je razgovarao o značaju projekta.

„Mi svi delimo kulturno nasleđe i mislimo da je izuzetno to što radite (NVO Human), da dovedete i decu i da njima objasnite zajedničko kulturno nasleđe koje svi dele. To je veoma važno i mislim da je to jedna od najvažnijih stvari za Kosovo, kada dolazite ovde u ovako prelepom mestu koje je puno molitvi i mira“, kazao je Nikolas Džiakobi.

„Potpuno se slažem i radimo zajedno sa vama i sa drugim akterima kako bismo postigli bolju budućnost za mlađe generacije i za mirniji suživot i budućnost na Kosovu i Balkanu. Tako da zajedno treba da radimo ka miru“, istakao je Samir Zajmi iz organizacije „Human“.

Iz ove organizacije napominju da se značaj ovog projekta ogleda u činjenici da svakog trenutka znaju šta se dešava, zbog toga je, ističu i značajno da se duži vremenski period prate ovi podaci.

„Umreženi smo sa vrhunskim stručnjacima iz Italije, centralnog instituta u Rimu koji su radili na značajnim projektima u čitavom svetu što daje na značaju samog ovog projekta, znači da su ovi podaci vrlo značajni i validni“, napominje Srećko Jovanović iz NVO "Human" i dodaje:

„U celokupnoj crkvi Pećke Patrijaršije imamo postavljena 34 senzora sa različitim namenama. Imamo senzore koji prate statički deo, senzore koji prate vlagu i njen uticaj na freske. U svakom trenutku mi možemo da vidimo i očitamo podatke na svakom od ovih senzora“, objašnjava Jovanović.

Sve ove podatke preuzimaju jednom mesečno. U međuvremenu dolaze i prate senzore kako bi proverili da nije došlo do nekih izmena. Podatke poslate čitaju profesori i pomoću posebnog softvera definišu uticaj vlage na same freske.Ostale vesti

Kako do pravde i pomirenja u postkonfliktnom društvu kao što je kosovsko? Koliko Specijalizovana veća Kosova doprinose pomirenju?
  • 16.06.2021
Priština: Građani pozvani da prijave korupciju
Regionalna antikorupcijska inicijativa uz podršku Evropske unije organizovala je danas u centru Prištine performans protiv korupcije pod nazivom “Sviraj kraj”, sa koga je građanima poručeno da prijavljuju korupciju. Mediji na srpskom bili su uskraćeni za prevod govora zvaničnika koji su učestvovali u ovoj aktivnosti.
  • 16.06.2021
Danas isplata 3.000 dinara vakcinisanim penzionerima
Danas počinje isplata jednokratne pomoći od 3.000 dinara za penzionere koji su se do 31. maja vakcinisali makar jednom dozom vakcine.
  • 16.06.2021
Od danas moguće proslave venčanja, ugostitelji spremni
Posle više od godinu dana i mnogobrojnih zahteva ugostitelja doneta je odluka o popuštanju mera i omogućavanju organizovanja proslava venčanja. Ugostitelji spremni. Čekaju se uputstva.
  • 15.06.2021
Odbornici podržali predlog Komisije o rešavanju imovinskih pitanja za 10 porodica u Gračanici
Na vanrednoj sednici SO Gračanica, odbornici su većinom glasova podržali predlog Komisije za rešavanje pravono-imovinskih zahteva građana čime će im biti dodeljena nepokretna imovina na korišćenje u periodu od 99 godina. Konačnu odluku će doneti Kabinet gradonačelnika.
  • 15.06.2021
Gimnazijalci iz Kamenice osvojili zlatne medalje na tekimčenju u Beogradu
Učenici trećeg razreda Gimnazije u Kosovskoj Kamenici osvojili su zlatnu medalju na četvrtom Međunarodnom „Brinfiniti" takmičenju, održanom u Beogradu, u takozvanom „STEAM obrazovanju".
  • 15.06.2021