Zamenik šefa misije Ambasade SAD na Kosovu posetio Pećku Patrijaršiju

"Ne možete da razmišljate o miru, a da ne razmišljate o zajedničkoj budućnosti“, rekao je zamenik šefa misije Ambasade SAD-a na Kosovu Nikolas Džiakobi prilikom posete manastiru Pećka Patrijaršija.

Podeli ovaj članak sa:
 • Poseta zamenika šefa misije Ambasade SAD Pećkoj Patrijaršiji (Foto Kim)

Nikolas Džiakobi je tokom posete manastiru razgovarao sa igumanijom manastira Pećka Patrijaršija mati Haritinom i sestrinstvom, koje broji oko dvadesetak monahinja.

U ovom manastiru NVO "Human" uz podršku Američke ambasade na Kosovu sprovodi projekat praćenja statike i vlage na zidovima Pećke Patrijaršije. Sa predstavnicima ove organizacije Nikolas Džiakobi je razgovarao o značaju projekta.

„Mi svi delimo kulturno nasleđe i mislimo da je izuzetno to što radite (NVO Human), da dovedete i decu i da njima objasnite zajedničko kulturno nasleđe koje svi dele. To je veoma važno i mislim da je to jedna od najvažnijih stvari za Kosovo, kada dolazite ovde u ovako prelepom mestu koje je puno molitvi i mira“, kazao je Nikolas Džiakobi.

„Potpuno se slažem i radimo zajedno sa vama i sa drugim akterima kako bismo postigli bolju budućnost za mlađe generacije i za mirniji suživot i budućnost na Kosovu i Balkanu. Tako da zajedno treba da radimo ka miru“, istakao je Samir Zajmi iz organizacije „Human“.

Iz ove organizacije napominju da se značaj ovog projekta ogleda u činjenici da svakog trenutka znaju šta se dešava, zbog toga je, ističu i značajno da se duži vremenski period prate ovi podaci.

„Umreženi smo sa vrhunskim stručnjacima iz Italije, centralnog instituta u Rimu koji su radili na značajnim projektima u čitavom svetu što daje na značaju samog ovog projekta, znači da su ovi podaci vrlo značajni i validni“, napominje Srećko Jovanović iz NVO "Human" i dodaje:

„U celokupnoj crkvi Pećke Patrijaršije imamo postavljena 34 senzora sa različitim namenama. Imamo senzore koji prate statički deo, senzore koji prate vlagu i njen uticaj na freske. U svakom trenutku mi možemo da vidimo i očitamo podatke na svakom od ovih senzora“, objašnjava Jovanović.

Sve ove podatke preuzimaju jednom mesečno. U međuvremenu dolaze i prate senzore kako bi proverili da nije došlo do nekih izmena. Podatke poslate čitaju profesori i pomoću posebnog softvera definišu uticaj vlage na same freske.

Ostale vesti

 • Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Ni Kosovo poslednjih nedelja nije izuzeto od zagađenosti vazduha. Prema podacima sa sajta Er Vižual (Air Visual) koji se bavi procenom kvaliteta vazduha, Priština je oko podneva bila na petom mestu po zagađenosti u svetu. „Zagađenost je prisutna, pogotovo čestice PM 2,5 i PM 10 koje su štetne za stanovništvo“, kaže za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj.

 • Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Dva sata iza ponoći u Čaglavici je obijena prodavnica rasvete koja se nalazi tik do porodice Dekić koja je opljačkana pre dva dana. Iako je ovaj objekat pod video nadzorom i zaštićen sigurnosnim sistemom, lopovi su uspeli da razbiju staklena vrata i ukradu kasu sa novcem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane