Vesti
Društvo

Zamenik šefa misije Ambasade SAD na Kosovu posetio Pećku Patrijaršiju

"Ne možete da razmišljate o miru, a da ne razmišljate o zajedničkoj budućnosti“, rekao je zamenik šefa misije Ambasade SAD-a na Kosovu Nikolas Džiakobi prilikom posete manastiru Pećka Patrijaršija.
Zamenik šefa misije Ambasade SAD na Kosovu posetio Pećku Patrijaršiju
Poseta zamenika šefa misije Ambasade SAD Pećkoj Patrijaršiji (Foto Kim)

Nikolas Džiakobi je tokom posete manastiru razgovarao sa igumanijom manastira Pećka Patrijaršija mati Haritinom i sestrinstvom, koje broji oko dvadesetak monahinja.

U ovom manastiru NVO "Human" uz podršku Američke ambasade na Kosovu sprovodi projekat praćenja statike i vlage na zidovima Pećke Patrijaršije. Sa predstavnicima ove organizacije Nikolas Džiakobi je razgovarao o značaju projekta.

„Mi svi delimo kulturno nasleđe i mislimo da je izuzetno to što radite (NVO Human), da dovedete i decu i da njima objasnite zajedničko kulturno nasleđe koje svi dele. To je veoma važno i mislim da je to jedna od najvažnijih stvari za Kosovo, kada dolazite ovde u ovako prelepom mestu koje je puno molitvi i mira“, kazao je Nikolas Džiakobi.

„Potpuno se slažem i radimo zajedno sa vama i sa drugim akterima kako bismo postigli bolju budućnost za mlađe generacije i za mirniji suživot i budućnost na Kosovu i Balkanu. Tako da zajedno treba da radimo ka miru“, istakao je Samir Zajmi iz organizacije „Human“.

Iz ove organizacije napominju da se značaj ovog projekta ogleda u činjenici da svakog trenutka znaju šta se dešava, zbog toga je, ističu i značajno da se duži vremenski period prate ovi podaci.

„Umreženi smo sa vrhunskim stručnjacima iz Italije, centralnog instituta u Rimu koji su radili na značajnim projektima u čitavom svetu što daje na značaju samog ovog projekta, znači da su ovi podaci vrlo značajni i validni“, napominje Srećko Jovanović iz NVO "Human" i dodaje:

„U celokupnoj crkvi Pećke Patrijaršije imamo postavljena 34 senzora sa različitim namenama. Imamo senzore koji prate statički deo, senzore koji prate vlagu i njen uticaj na freske. U svakom trenutku mi možemo da vidimo i očitamo podatke na svakom od ovih senzora“, objašnjava Jovanović.

Sve ove podatke preuzimaju jednom mesečno. U međuvremenu dolaze i prate senzore kako bi proverili da nije došlo do nekih izmena. Podatke poslate čitaju profesori i pomoću posebnog softvera definišu uticaj vlage na same freske.Ostale vesti

Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020
Detaljan plan nastave u srednjim školama
Ministarstvo prosvete pripremilo je za srednje škole dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, svaki će sedeti sam u klupi, a biće obustavljene sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola.
  • 12.08.2020
Karačevo: Protest stanovnika protiv ulaska srpske žandarmerije
Stanovnici Karačeva protestovali su danas protiv ulaska srpske žandarmerije u to selo.
  • 12.08.2020
Gračanica: Šetnja na Međunarodni dan mladih
Nevladina organizacija “Centar manjinske zajednice“ organizovala je šetnju od centra Gračanice do manastira sa parolama povodom Međunarodnog dana mladih, a glavni cilj akcije je bio ukazivanje na loš položaj mladih na teritoriji opštine Gračanica.
  • 12.08.2020