Vesti
Društvo

Zakoni o zaštiti životne sredine dobri, ali se ne primenjuju

Iako na Kosovu postoje dobri zakoni, strategije i akcioni planovi o zaštiti životne sredine, oni se sporadično ili uopšte ne primenjuju, zaključeno je na završnoj konferenciji projekta "Dijalog o javnim politikama i razvojne aktivnosti za bolju zaštiti životne sredine".
Zakoni o zaštiti životne sredine dobri, ali se ne primenjuju
Sa današnje konferencije (Foto Kim)

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj je u okviru projekta "Dijalog o javnim politikama i razvojne aktivnosti za bolju zaštitu životne sredine" izradio studiju "Zaštita životne sredine i ekonomski razvoj na Kosovu".

U okviru studije predstavljene danas u Prištini obrađene su četiri teme koje su značajne za životnu sredinu, a to su: upravljanje komunalnim otpadom, zaštita šuma, poljoprivreda i zaštita voda i vodnih resursa.

U studiji se ističe da na Kosovu ne postoji politička partija ili pokret koji bi se bavio ovom tematikom. Ističe se da je svest građana o očuvanju životne sredine na veoma niskom novou.

"Ono što je opšti cilj projekta jeste doprinos društveno-ekonomskom razvoju opštine na severu kroz trajni dijalog između organizacija civilnog društva i opštinskih vlasti. Specifični cilj projekta jeste doprinos razumevanju javnih politika u oblasti zaštite životne sredine i kako te javne politike utiču na održivi društveno-ekonomski razvoj u ciljanim opštinama", objasnila je Marija Milenković iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.

Iako su zakoni koji se odnose na zaštitu životne sredine usklađeni sa evropskim direktivama, njihova implementacija zaostaje, ocenjuje Iljir Morina iz Agencije za zaštitu životne sredine.

"Preko 60 posto zakonodavstva oko životne sredine počiva na opštine i druge institucije koje dobro ne obavljaju svoj posao, onako kako je predviđeno zakonom. Nemamo dovoljan broj inspektora i treba podići svest građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, starost. Čak ni poltičari koji dobijaju glasove i imaju pozicje u parlamentu, Ministrastvima nisu dovoljno informisani kako stoje stvari sa životnom sredinom", ističe Morina.

Divlje deponije i otpad jedan su od izazova sa kojima se Kosovo suočava, kazao je Enver Tahiri iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

"Ako nemamo odgovarajuće upravljanje otpadom onda će šume i reke biti zagađene i zagađenje dolazi do lanca ishrane", kazao je Tahiri.

Miran Vatovec iz Kancelarije EU na Kosovu kazao je da fokus mora biti na sprovođenju zakona, uključujući kažnjavanje i sankcionisanje nesavesnih građana.

"Jedan element koji je veoma važan jeste edukacija mladih u školama i možda bi Ministrastvo prosvete trebalo da ima važniju ulogu u tome", kazao je Vatovec.

Projekat "Dijalog o javnim politikama i razvojne aktivnosti za bolju zaštitu životne sredine" finansira Kancelarija Evropske unije na Kosovu u okviru grant šeme za podršku NVO na severu Kosova.Ostale vesti

Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020