Vesti
Društvo

Zakoni dobri, primena loša

Pravni okvir je na mestu, adekvatni zakoni koji su potrebni za transparentnost su doneti, ali glavni problem je njihova implementacija, istakao je na debati o transparentnosti javnih institucija na Kosovu Fisnik Rećica.
Zakoni dobri, primena loša
Foto KIM

Kosovski fond za otvoreno društvo organizovao je ovu diskusiju na kojoj su se svi učesnici složili da Kosovo treba da bude deo „Partnerstva za otvorenu upravu“ (OGP) i „Ugovora o transparentnost u ekstraktivnoj industriji“ (EITI), koje predstavljaju multilateralne inicijative koje se bave pitanjima rada javne uprave.

Institut „Riinvest“ je na diskusiji predstavio izveštaj „Identifikacija politika otvorene uprave“, realizovanog u okviru regionalnog projekta „Zastupanje za otvorenu upravu“.

Fisnik Rećica rekao je u ime ovog instituta da su oni tokom analize uvideli da Kosovo ispunjava zakonodavne kriterijume da bi moglo da bude deo inicijative „Partnerstva za otvorenu upravu“, ali i da postoje problemi u primeni zakona.

„Uključenje građana u ovaj proces zahteva veću odgovornost. Ako imamo veću transparentnost javnih institucija i veće uključenje pojedinaca onda ćemo svakako imati i veću odgovornost Vlade“, rekao je Rećica.

Koordinator za civilno društvo „Partnerstva za otvorenu upravu“ Paul Masel, rekao je da je Kosovo tehnički spremno da pristupi ovoj inicijativi.

„Naglasio bih da je civilno društvo to koje treba da bude spremno i da ono postavi prioritete. Isto tako i Vlada treba da bude spremna da zajedno sa civilnim društvom sarađuje kako bi se odredilo šta je ono što je najznačajnije za rešavanje“, rekao je Masel.

Izvršni direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo Ljuan Šlaku kaže da je današnja diskusija imala jedan cilj, a to je, kako da se Kosovo što bolje pripremi za članstvo u Partnerstvu za otvorenu upravu.

„Mislili smo da je transparentnost jedna od najbitnijih stvari koja može da osigura da se dođe do one krajnje tačke, a to je da tražimo više od naših vlada, da one budu odgovornije za sve ono što rade. Transparentnošću mi idemo do daleko veće odgovornosti svih vladinih institucija koje troše novac građana“, rekao je Šlaku.

Na konferenciji su govorili i zamenik ministra za evropske integracije Gezim Kasapoli, zamenik ministra ekonomskog razvoja Ramadan Hasani i izvršni direktor „Riinvest instituta“ Lumir Abdidžiku.Ostale vesti

Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021
Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021