Vesti
Društvo

Zakazana vanredna sednica SO Gračanica

Treća vanredna sednica Skupštine opštine Gračanica na kojoj će se razmatrati predlog odluke o međusobnom uređenju katastarskih linija (razgraničenju?!) između opština Kosovo Polje i Gračanica u KZ Preoce i KZ Ugljare zakazana je za sredu, 12. septembar 2018. godine.
Zakazana vanredna sednica SO Gračanica
Naselje Marigona u blizini Preoca (Foto arhiva Kim)

U predlogu odluke, u koji je redakcija RTV Kim imala uvid, navodi se da će se pokrenuti pravni postupci za "međusobno uređenje katastarskih linija između opština Kosovo Polje i Gračanica u KZ Preoce i KZ Ugljare, za izmenu granice KZ Preoce i KZ Ugljare - opština Gračanica" i objašnjava da bi ubuduće "katastarske jedinice i nepokretnosti sagrađene na njima, čiji su brojevi i površine identifikovane u spisku koji je sastavni deo ove odluke, bile u sastavu odgovarajuće KZ, opštine Kosovo Polje".

"Brojevi i površine identifikovane u spisku" odnose se i na naselje "Marigona" na kome se nalazi 595 parcela, ukupne površine 795.136 kvadratnih metara.

"Izmena administrativnih opštinskih granica uradiće se podelom jednog dela jedne opštine (ili opština) da bi se spojili sa jednom drugom opštinom", stoji u predlogu odluke koja se poziva na Zakon o administrativnim granicama opštine br. 03/Z 041.

U obrazloženju predloga potvrđuje se kako je "na osnovu podataka iz grafičkog i tekstovnog dela katastra, utvrđeno da se parcele koje su predmet predloga, teritorijalno nalaze u opštini Gračanica, KZ Preoce i KZ Ugljare", ali da je "analizirajući podatke o naplati poreza i podatke iz registra Civilne registracije", utvrđeno "da se porez za navedene nepokretnosti, plaća opštini Kosovo Polje i da se takođe, podaci o ličnim i građanskim stanjima, vode u delo civilnog registra opštine Kosovo Polje".

Predlagač iz toga zaključuje da se "nedvosmisleno može utvrditi da je opština Kosovo Polje administrativni centar, kako za poslove koji se tiču nepokretnosti u ovim KZ, tako i za stanovnike ovih KZ, zbog čega ne postoji nikakv pravni, administrativni i praktični razlog za ostanak ove zone u nadležnost opštine Gračanica", kao i da "s obzirom na činjenicu da stanovnici ovih KZ porez za navedene nepokretnosti plaćaju opštini Kosovo Polje, neće imati značajne finansijske efekte, na budžet opštine Gračanica".

Ova tačka dnevnog reda razmatra se zbog toga da bi "građani na ovaj način imali dostupnije, potpunije i efikasnije usluge, od onih koje su imali do sada", navodi predlagač.

Razmatranje ove tačke dnevnog reda na vanrednoj sednici je predložio predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

Naselje sa istorijom

Zbog izgradnje albanskog naselja "Marigona" koje se nalazi nadomak Preoca, 2010. je optuživan prvi gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović navodima da je "dao saglasnost za divlju gradnju albanskog naselja ’Marigona’ na poljoprivrednom zemljištu, što je on negirao rečima "da je gradnju dozvolila Opština Priština".

Spekulacija o ovom naselju je bilo puno tokom proteklih godina. Navođeno je da se njegovom izgradnjom menja etnička slika na teritoriji opštine Gračanica i da je "Marigona" najbolji primer za to.Ostale vesti

SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023
Zubin Potok: Meštani se razišli, novo okupljanje sutra
Meštani Zubinog Potoka koji su bili okupljeni ispred lokalne samouprave u ovom mestu su se razišli, potvrdio je za Kim radio predsednik GI "Za Zubin Potok" Milija Biševac.
  • 29.05.2023
BIRODI: Kosovo „nadtema“ u srpskim medijima u prethodnih šest meseci

Pitanje Kosova bilo je "nadtema" u informativnim programima televizija RTS, Pink, Hepi, B92, Prva i N1, gde je zauzelo gotovo trećinu ukupnog programa, pokazali su rezultati monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

  • 29.05.2023
Roditelji obavešteni da se na severu Kosova prekida nastava za decu
Školske vlasti na severu donele su odluku da obustave nastavu u svim školskim ustanovama usled novonastale situacije, odnosno prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije. Kao razlog naveli su zabrinutost roditelja i rizik po bezbednost dece. 
  • 28.05.2023
U Beogradu pronađen nestali mladić iz Kosovskog Pomoravlja
Ivan Ristić (17) iz sela Strezovce u opštini Kosovska Kamenica, koji se izgubio u petak u Beogradu, danas je pronadjen živ i zdrav u srpskoj prestonici.
  • 28.05.2023