Vesti
Društvo

Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine

Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ovo je saopštila kosovska ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci, koja je pozvala kosovske i albanske izdavačke kuće da se prijave na konkurs.

Nagavci je u objavi na Fejsbuku navela da je „započela primena sporazuma o novom kvalitetnom i jedinstvenom zajedničkom bukvaru, koji će kao prvi udžbenik koristiti sva albanska deca na Kosovu, u Albaniji i svuda gde uče albanski“.

Dogovor o zajedničkom bukvaru postignut je na nedavnoj sedmoj zajedničkoj sednici kosovske i albanske vlade u Elbasanu, kada je potpisano ukupno 13 sporazuma.

Istovremeno, u toku je i izrada zajedničke istorije.

Za dve godine, u dva toma od „antike do nezavisnosti Kosova“, 15 istoričara sa Kosova i iz Albanije, kako je prošle godine najavljeno, svom narodu prirediće jedinstvenu istoriju.Ostale vesti

Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022